Vásárlási feltételek

Általános szerződési feltételek
Adatkezelési tájékoztató
Általános szerződési feltételek
Általános szerződési feltételek

 

Jelen dokumentum tartalmazza az Onlinemárkabolt Magyarország Kft., mint szolgáltató (a továbbiakban: „Szolgáltató”) által üzemeltetett https://onlinemarkaboltok.hu internetes oldalon (a továbbiakban: „Webáruház”) keresztül értékesített áruk vásárlóira (a továbbiakban: „Vásárló”) vonatkozó általános szerződési feltételeket (a továbbiakban: „ÁSZF”).

Jelen ÁSZF a Szolgáltató valamennyi, a Webáruházon keresztül a Vásárló által megvásárolható áru vásárlási feltételeit tartalmazza.

A Webáruház használatához szükséges azon technikai tájékoztatást, melyet jelen ÁSZF nem tartalmaz, a Webáruházon elérhető egyéb tájékoztatások nyújtják.

A szerződés nyelve magyar és a szerződés nem minősül írásbeli szerződésnek, azokat Szolgáltató nem iktatja, így az utólag nem hozzáférhető, és nem megtekinthető, ide nem értve a megrendelések adatait.

Szolgáltató semmilyen magatartási kódex rendelkezéseinek nem veti alá magát.

1.         Szolgáltató adatai

Név: Onlinemárkabolt Magyarország Kft.

Székhely: 7624 Pécs, Szigeti út 144.

Cégjegyzékszám: 02-09-083819

Nyilvántartásba vevő szerv: Pécsi Törvényszék Cégbírósága

Adószám: 26384571-2-02

 Számlavezető pénzintézet: Dél TAKARÉK

Számlaszám: 50800104-11026572

E-mail cím: ugyfelszolgalat@onlinemarkabolt.hu

A Szolgáltatás nyújtásához igénye vett tárhelyszolgáltató:

Neve: UNAS Online Kft

Címe: 9400 Sopron, Kőszegi út 14.

2.         A Vásárlás feltételei és menete
2.1       Regisztráció

A Webáruház tartalmának minden része bármely Vásárló számára ingyenesen, regisztráció nélkül elérhető.

Ennek megfelelően a Webáruházban történő vásárlásnak nem feltétele az érvényes regisztráció, a Webáruház böngészésére, valamint a megrendelni kívánt áru kiválasztására és megrendelésére bejelentkezés és regisztráció nélkül is lehetősége van a Vásárlónak.

Vásárlónak a vásárlást megelőzően nem kell regisztrálnia, anélkül is összeállíthatja kosarát, és amikor a megrendelését elküldi a Szolgáltató részére, ezzel egy érvényes regisztrációt is létrehoz a Vásárló.

A felhasználói hozzáférési adatok - így különösen a jelszó - titokban tartásáért kizárólag Vásárló felelős. Amennyiben Vásárló tudomást szerez arról, hogy a regisztráció során megadott jelszavához jogosulatlan harmadik személy hozzájuthatott, köteles haladéktalanul megváltoztatni jelszavát, ha pedig feltételezhető, hogy a harmadik személy a jelszó használatával bármilyen módon visszaél, köteles egyidejűleg értesíteni a Szolgáltatót.

A regisztráció során megadott jelszavát Vásárló bármikor módosíthatja a „Profilom” menüponton belül. Amennyiben pedig elfelejtette belépési jelszavát, a „Bejelentkezés” menüponton belül található „Elfelejtettem a jelszavam” feliratra kattintva és regisztrált e-mail címét megadva, Szolgáltató e-mailben egy új belépési jelszót küld Vásárló részére, melyet a belépést követően bármikor megváltoztathat.

2.2          Előregisztráció nélküli vásárlás

Ha a Vásárló nem regisztrált Vásárló és nem is kíván regisztrálni, az nem akadálya annak, hogy megrendelést adjon le az általa kiválasztott árura. Előregisztráció nélküli vásárlás esetén a Vásárlónak a Webáruház jobb felső sarkában található kosár ikonra kattintva, majd a ’Megvásárolom’ gombra kattintással a „Gyorsvásárlás” gombra kell kattintania. A megjelenő felületen Vásárlónak a megrendelés elküldését megelőzőn, minden a Szolgáltató által bekért adatot, mely a rendelés teljesítéséhez szükséges meg kell adni. Ebben az esetben, a Vásárló, a rendelési folyamatot ugyanúgy tudja véghezvinni, mint a regisztrált Vásárlók, annyi különbséggel, hogy nem kell előregisztrálni a Webáruházban (a megrendeléssel egy időben egy regisztráció is készül, így legközelebb már nem szükséges megadni az adatokat). A 2.1 és az 2.5.-2.7. pontokban meghatározott feltételek megfelelően irányadóak a nem regisztrált Vásárlóra is. Eltérés csak abban van, hogy nem kell előregisztrálnia és így belépni a rendszerbe.

2.3          Telefonos megrendelés

Amennyiben a Vásárló nem kíván az online felületen adatai megadásával vásárolni, a Webáruház felső részén található „Kapcsolat” menüponton belül, illetve az áru adatlapokon az áru fotója mellett megtalálható telefonszámokon megrendelést adhat le (nyitvatartási időben), illetve lehetősége van visszahívást kérni, a telefonos megrendelés feladásához.

A megrendeléshez a Vásárló személyes adatain kívül az alább megjelölt további adatokra lesz szüksége a Szolgáltatónak, a megrendelés teljesítéséhez:

  • termék cikkszáma, megnevezése;
  • darabszám;
  • számlázási adatok (szállítási adatok, ha eltér a számlázási adatoktól);
  • e-mail cím és mobiltelefonszám, melyen értesíteni tudja a Szolgáltató a Vásárlót;
  • fizetési mód megadása;
  • bármilyen olyan információra, amit Szolgáltatónak tudnia kell a megrendelés teljesítéséhez. (például: Munkahelyemre kérem a szállítást, vagy „a csomagot pénteki kiszállítással kéri a Vásárló stb.)

Tájékoztatjuk a Vásárlót, hogy abban az esetben, ha telefonon adja le a rendelését a vásárlás összefoglalásánál tájékoztatjuk arról, hogy a pozitív irányú válasz esetében fizetési kötelezettsége keletkezik!

Szolgáltató a vásárlás megerősítését követően e-mailben küldi el a visszaigazolást a rendelésről, valamint mellékeli az ÁSZF-et, Adatkezelési tájékoztatót és esetlegesen az egyéb dokumentumokat.

2.4          Az áru kiválasztása, megrendelés elküldése

A Vásárló a Webáruház felső részében található „Összes termék” menüben választani tud az összes árukategória közül. Vásárló kattintással érheti az árukategórián belül az egyes árufajtákat, majd a kiválasztott áru képére vagy a „Részletek” feliratra kattintva megtekintheti annak bővebb ismertetőjét és vásárlási szándéka esetén a megvásárolni kívánt árut a „Kosárba teszem” gomb megnyomásával egy virtuális kosárba helyezheti. Ezt követően a kosár tartalma megjelenik. Itt a Vásárló leellenőrizheti rendelésének helyességét, különös tekintettel az árakra és a mennyiségekre, melyeket igény szerint módosíthat, javíthat is. A kosárban az áru mennyiségét is módosítani tudja a Vásárló, a mennyiség pontos megadásával, vagy akár az árut törölheti is kosarából, a szemetes ikonra kattintva.

Az ’Adatok’ oldalon alapesetben a Magánszemélyként vásárolok opció aktív, a Céges számlát kérek menüpontra kattintva váltható át a rendszer Jogi személyiségű vásárlók számára. Fontos a megfelelő opció kiválasztása, mivel a két féle ügyféltípushoz különböző lehetőségek érhetőek el.

A kosárban be kell állítania a szállítási és számlázási adatokat, majd a „Tovább” gombra kell kattintania. Ezt követően van lehetősége a Vásárlónak jeleznie, hogy mely szállítási és fizetési módot kívánja igénybe venni.

A fizetős beüzemelés próbaindítással szolgáltatásunk igénybevételét (Prémium szállítás otthonába országosan; VIP szállítás országosan) kizárólag abban az esetben választhatja, ahol ez a szolgáltatás elérhető.

A szállítás és egyéb szolgáltatás ellenértéke minden esetben feltüntetésre kerül ezen a felületen. Fizetős szolgáltatás esetében pedig bekerül a Vásárló kosarába és a megrendelni kívánt áru vételárához hozzáadásra kerül.

A fizetési mód kiválasztására is lehetősége van, a kiválasztott fizetési mód esetleges díja ezen a felületen kerül kiírásra. Abban az esetben, ha ezen fizetési módot választja, úgy ez a tétel bekerül a Vásárló kosarába és a megrendelni kívánt áru vételárához hozzáadásra kerül.

Abban az esetben, ha ez az adott áru természeténél fogva releváns, úgy a Vásárlónak lehetősége van, hogy bekattintással jelezze azt a Szolgáltató számára, hogy kívánja-e csereprogramban régi készülékét elszállítani.

Továbbá lehetősége van megjegyzést írni, illetve instrukciót írni a Szolgáltató kiszállítást végző munkatársainak a gördülékenyebb kiszállítás érdekében.

Amennyiben mindent rendben talál, úgy a Vásárlónak a „Tovább” gombra kell kattintania, ahol a megrendelés összegzését találja a Vásárló. Ezen a felületen láthatja a kapcsolattartási adatokat, a szállítási és a számlázási adatot, a kiválasztott szállítási és fizetési módot, az egyéb megrendelési adatot, a megrendelni kívánt árukat, azok mennyiségét, egységárát, a rendelés részösszegét, egyéb tételeit és a végösszeget is.

Abban az esetben, ha minden adatot megfelelőnek talált a Vásárló, úgy a ’Megvásárolom’ gombra kattintva tudja leadni rendelését.

Tájékoztatjuk a Vásárlót, hogy a ’Megvásárolom’ gombra kattintással fizetési kötelezettség keletkezik!

A megrendelés elküldését követően Szolgáltató ügyfélszolgálata telefonon keresztül felveszi a Vásárlóval a kapcsolatot a szállítás időpontjának egyeztetése érdekében.

Ha a Vásárló a megrendelés elküldése előtt még nézelődni kíván vagy módosítani szeretne az adatokon, akkor a „Vissza” feliratra kattintva, a kosár tartalmának törlődése nélkül nézelődni tud tovább a Webáruházban vagy módosítani tud a megadott adatokon.

A megrendelések feldolgozása munkanapokon 24 órán belül megtörténik.

Ha a Webáruház a szerződésben vállalt kötelezettségét azért nem teljesíti, mert a szerződésben meghatározott áru nem áll rendelkezésére, erről haladéktalanul tájékoztatja a Vásárlót.

A saját raktárunkban lévő készletes áru szállítását tudjuk garantálni, a beszállítói készlet rendelésre érkezik hozzánk, sajnos, mint minden elektronikai eszköznél itt is problémák vannak a gyártásban ezért hosszabb a várakozás rá. 

Minden esetben történik egy egyeztetés a visszaigazolás előtt és itt tudunk egy pontos szállítási időt mondani.

A Webáruházban feltüntetésre kerülő készletre vonatkozó információk csupán tájékoztató jellegűek, árukínálatunk és raktárkészletünk, beszállítóink készletváltozása és az értékesítés folyamatossága miatt, folyamatosan változik. Szolgáltató minden tőle elvárhatót megtesz, hogy az áru elérhetőség, készlet kijelzése a Webáruházban mindig pontos legyen.

Szolgáltató minden tőle elvárhatót megtesz, hogy az áru elérhetőség, készlet kijelzése a Webáruházban mindig pontos legyen, ennek ellenére előfordulhat tévedés, amellyel összefüggésben Vásárló semmilyen követelést, kárigényt nem támaszthat a Szolgáltatóval szemben. Szolgáltató haladéktalanul tájékoztatja Vásárlót, amint a téves készlet kijelzés tudomására jut.

A gyártók az áruk adatait bármikor, előzetes bejelentés nélkül megváltoztathatják. Változásért, eltérésért nem tudunk felelősséget vállalni!

2.5          Áruk ára

A Webáruházban feltüntetett árak a rendelés időpontjában érvényes árak, amelyeket a Webáruházban az áruk mellett talál a Vásárló. Az árak bruttó árak, a 27% ÁFA-t tartalmazzák, azonban ezek az árak nem tartalmazzák a szállítási költséget és az esetleges fizetős fizetési módokat. A szállítási költség megtekinthető a „Szállítás” hivatkozás alatt, illetve az ÁSZF 5.3. pontjában.

Szolgáltató nem vállal felelősséget a gondossága ellenére és/vagy az informatikai rendszer hibájából eredően nyilvánvalóan hibásan feltüntetett árért.

Nyilvánvalóan hibásan feltüntetett árnak minősül különösen:

  • 0 Ft-os ár,
  • kedvezménnyel csökkentett, de a kedvezményt tévesen feltüntető ár (pl.: 1000 Ft-os áru esetén a 20%-os kedvezmény feltüntetése mellett 500 Ft-ért kínált áru).

Hibás ár feltüntetése esetén Szolgáltató felajánlja az áru valós áron történő megvásárlásának lehetőségét, mely információ birtokában a Vásárló eldöntheti, hogy megrendeli valós áron az árut vagy minden hátrányos jogkövetkezmény nélkül lemondja a megrendelést.

Listaár megjelenítése:

  • A listaár az áruk eladási egységára, a gyártó/importőr által ajánlott ár.
  • A listaár és az online ár közötti különbség (százalékosan vagy összegszerűen) nem az akció mértékét, hanem a két ár közötti különbséget jelenti.
  • Az online ár a webshop eladási ára, nem akciós ár!

"Szem. átvétellel" ár kizárólag a Csepeli raktárunkban (cím: 1214 Budapest, Orion utca 14. (Orion Park)) történő személyes átvétel esetén tudjuk biztosítani, a szállítási módok közül kizárólag a Személyes átvétel budapesti raktárunknál választható, ellenkező esetben a normál ár kerül kiállításra a kiválasztott szállítási móddal.

Személyes átvétellel kapcsolatos információk:

XXI. kerület 1214 Budapest, Orion u. 14. (Régebbi GPS-ek esetében Plútó utca 14.)

Tel: +36-30/180-6572

Nyitvatartás: hétfő-péntek (munkanapokon), 10:00-15:30-i

2.6          Adatbeviteli hibák javítása

Vásárlónak a rendelés bármely szakaszában és a megrendelés Szolgáltató részére való elküldéséig a Webáruházban bármikor lehetősége van az adatbeviteli hibák javítására a megrendelési felületen (pl.: áru törlése a kosárból a mennyiség módosítása, rendelési adatok módosítása). 

Adatbeviteli hibának minősül például egy rosszul megadott mennyiség, rossz áru elhelyezése a kosárban, rendelési adatok elírása stb.

Amennyiben a Vásárló a rendelését már elküldte, és a Szolgáltató által küldött visszaigazoló e-mailben hibát vesz észre rendelésével kapcsolatban, köteles haladéktalanul, de legfeljebb 24 órán belül felvenni a kapcsolatot a Szolgáltatóval - hiszen a Vásárló saját maga, a Webáruházon keresztül nem tudja törölni rendelését - az 1. pontban található elérhetőségek valamelyikén, hogy a hibát a lehető legrövidebb időn belül orvosolni tudja, annak érdekében, hogy ne kerülhessen sor nem kívánt rendelés teljesítésére. Ezt követően a helyes adatokat tartalmazó rendelés újra feladható.

2.7          Megrendelés visszaigazolása, a szerződés létrejötte

Szolgáltató legkésőbb az ajánlat megérkezését követő 48 órán belül automatikus visszaigazoló e-mail útján visszaigazolja a Vásárló részére, hogy megrendelését a rendszer rögzítette. Az automatikus visszaigazoló e-mail Vásárlóhoz történő megérkezésével érvényes szerződés nem jön létre a Felek között, az kizárólag a Vásárló vételi ajánlatának rendszerünkben történő beérkezésének a visszaigazolása.

Szolgáltató az automatikus 48 órán belüli e-mailt követően, egy második e-mailt küld a Vásárló részére, melyben tájékoztatja a Vásárlót a megrendelésben foglaltakról, a fizetés módjáról, illetve a várható kiszállítás pontos idejéről, továbbá azokról az információkról, amit az ügyfélszolgálat a Vásárlóval telefonon keresztül egyeztetett, illetve az elállási jogról, jótállásiról és a reklamációval kapcsolatos legfontosabb tudnivalókról.

A szerződés a felek között akkor jön létre, ha a Vásárló a második e-mailben megtalálható „Rendelés jóváhagyása linkre kattintva jelzi a Szolgáltató felé, hogy megkezdheti a teljesítést.

A Vásárló mentesül az ajánlati kötöttség alól, ha késedelem nélkül (48 órán belül) nem kapja meg Szolgáltatótól az általa elküldött megrendelésre vonatkozó visszaigazoló e-mailt.

A megrendelés elektronikus úton megkötött szerződésnek minősül, amelyre a polgári törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, valamint az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvényben foglaltak irányadóak. A szerződés a fogyasztó és a vállalkozás közötti szerződések részletes szabályairól szóló 45/2014 (II.26.) Korm. rendelet hatálya alá tartozik, és szem előtt tartja a fogyasztók jogairól szóló Európai Parlament és a Tanács 2011/83/EU irányelvének rendelkezéseit.

Szolgáltató fenntartja a jogot a szerződéstől történő elállásra, amennyiben a Vásárló a szerződés létrejöttétől számított 8 munkanapon belül nem fizeti meg Szolgáltató részére megrendelésének teljes vételárát (átutalásos / online bankkártyás fizetés választása esetén).

A megrendelés utólagos módosítására csak írásos formában, e-mailben kerülhet sor.

Telefonos megrendelés esetén a diszpécser által megerősített rendeléssel jön létre a szerződés, melyről e-mailben visszaigazolást küld a Vásárló részére.

3.         Fizetés

Készpénz áruátvételkor: Házhoz szállítás esetén a teljes vételárat szállítási költséggel és az utánvét költségével együtt a megrendelés szállítótól való átvételekor kell kifizetni készpénzben a kiszállítást végző munkatársnak.

Személyes átvétel esetén a raktárostól való átvételkor kell kifizetni készpénzben az árut kiadó munkatársunknak. A készpénzes fizetési mód választása esetén utánvét költsége néven díjat számolunk fel, melyet a kosár funkcióban tüntetünk fel! A utánvételi költség magában foglalja a készpénz átvételével, őrzésével kapcsolatos költségeket, valamint a banki feladás költségét.
A többi fizetési mód esetén (előre utalás, online bankkártyás fizetés…) további költségeket nem számítunk fel.

Előre utalás esetén a vásárló a megrendelt áruk szállítási és egyéb szolgáltatási (beüzemelés) díjakkal növelt árát azok kiszállítását, illetve átvételét megelőzően fizeti meg a Szolgáltató Dél TAKARÉKnál vezetett 50800104-11026572 számú bankszámlára banki átutalás fizetés útján.

Kérjük, hogy előre utalás esetében tüntesse fel a közleményben a visszaigazoló e-mailben szereplő rendelési azonosítót!

Online bankkártyás fizetés esetén a fizetés teljesítéséhez szükséges hivatkozást a díjbekérő (proforma számla) kísérőlevelében találja meg. Kérjük, hogy a fizetés megkezdése előtt ellenőrizze a bankjánál, hogy a kártyájára van e fizetési limit beállítva (jellemzően az alapbeállítás 200.000 Ft/nap). Bankkártyás fizetés: A budapesti raktárunkban, lehetősége van VISA, VISA ELECTRON, V-PAY, MASTERCARD, és MAESTRO bank és hitelkártyákkal is fizetni.

Előre utalás / online bankkártyás fizetés esetén a Vásárló a megrendelt áruk átvételére csak a teljes összeg Szolgáltató bankszámláján történő jóváírását követően jogosult. A Szolgáltató az előre utalásos / online bankkártyás fizetési módnál csak az átvevő személyi igazolványának bemutatásával, nevének és személyi igazolvány számának a számla Szolgáltatónál maradó példányán való feltüntetésével adja át a megrendelt árukat.

A Vásárló vállalja a felelősséget, hogy a szállítási címen tartózkodó személy jogosult az áru átvételére. A Szolgáltató erre vonatkozó későbbi reklamációt nem fogad el.

Szolgáltató a megrendelés átadását megtagadja, amennyiben az átvevő nem tud / nem kíván személyi igazolványt bemutatni.

4.         Számla

Szolgáltató a Vásárló részére nyomtatott számlát csatol a kiszállított rendelés mellé.

5.         Szállítás
5.1       Szállítás módja

Az áruk kiszállítása saját gépjárművel és saját személyzettel történik, túraútvonalak alapján.

Az áru várható szállítási idejét a megrendelést követően Szolgáltató telefonon vagy emailben egyezteti a Vásárlóval, valamint az erre vonatkozó információt a visszaigazoló e-mail is tartalmazza.

A szállítás pontos időpontjáról a Szolgáltató, legkésőbb a szállítást megelőző este, SMS-ben értesíti a Vásárlót. A kiszállítás menetéről a Vásárló részletes tájékoztatást talál aa „Szállítás" hivatkozás alatt, vagy bármely áru adatlapján.

Amennyiben a Vásárló a megjelölt új időpontban nem tartózkodik a Vásárló által a rendelés során megadott szállítási címen és a csomag átvétele meghiúsul, a szállító értesítést hagy a szállítási címen. Az értesítőn található szám segítségével a Vásárlónak lehetősége van megadott telefonszámon új szállítási cím és időpont megadására, illetve egyeztetésére.

A szállító kétszeri kézbesítést kísérel meg az online vagy a telefonos egyeztetésnek megfelelően, azonban, ha a 2. kiszállítás is sikertelen - Vásárlónak felróható okból -, akkor a Szolgáltató a megrendelést törli. Ilyen esetben, ha a Vásárló utólag mégis kéri az áru újbóli (harmadszori) kiszállítás, köteles az új kiszállítás költségét átutalással megfizetni a Szolgáltató részére.

Az árut a Szolgáltató saját maga szállítja ki, saját fuvareszközzel. Az áruknak a kiszállítást végző személytől való átvételével, illetve az átvételt igazoló dokumentum aláírásával az áru mennyiségi és minőségi átvétele megtörténik. Ha a csomag felbontásra kerül és a Vásárló az árukkal kapcsolatban sérülés stb. nem talál, de a későbbiekben mégsem szeretné az árut, akkor a szállító levél aláírása a továbbiakban nem zárja ki az elállási jog gyakorlását.

A szállítólevél vagy számla aláírásával tehát elismeri, hogy az átvett csomag mind külsőleg, mind pedig tartalmát illetően megfelel a megrendelésében foglaltaknak (nem hiányos a csomag tartalma, nem sérült a csomagolás vagy az áru).

Kérjük, hogy készülék átvételekor minden esetben ellenőrizze le a szállító jelenlétében, hogy az átvett készülék sérülésmentes. Sérülés esetén a szállító jegyzőkönyvezi, vagy visszahozza a készüléket és gondoskodunk a cseréről.

A megrendelések kiszállítását saját munkatársaink végzik, akik vétlen károkozás esetén biztosítással rendelkeznek. A biztosítónk kizárólag a helyszínen okozott, és a kiszállítással alkalmával felvett jegyzőkönyvet fogad el, ennek hiányában nem áll módunkban a károkozás megtérítése.

Ha Vásárló sérülést tapasztal az árun vagy a csomagoláson, az átvétel során, a sérülésekről a kiszállítást végző személy jelenlétében jegyzőkönyvet kell felvenni. Amennyiben az átvételkor láthatóan sérült a csomagolás vagy az áru, és a sérülés az áru átvételét megelőzően keletkezett, az áru visszavételét Szolgáltató díjmentesen biztosítja. Az átvételt követően észlelt sérülésért Szolgáltató felelősséget nem vállal!

5.2          Szállítás ideje

A saját készleten lévő áruk („Raktáron! Gyorsan kiszállítjuk, vagy Budapesten átvehető” felirat az árukon) kiszállításának határideje 1-14 nap, a túraútvonal alapján, melyet megtekinthet az „Szálltás” Menüpontban.

A Szolgáltató által megadott várható szállítási idő változhat, az előre nem látható forgalmi események miatt, szállítást végző munkatársak mindent megtesznek a bekövetkezett változás tájékoztatása érdekében. Minden ügyfelet telefonon tájékoztatnak a változás okáról és a pontos új érkezés időről.

A „RAKTÁRON” vagy "Rendelhető" feliratú áruink esetében (nem saját raktárkészleten) a szállítás határideje változhat 1-120 nap, az itt megadott szállítási idő csak a várható érkezést tartalmazza, ami eltérhet a megrendelt készülék beérkezése függvényében, melyről pontos tájékoztatást küldünk, ha változás történik.

A megrendelés visszaigazolása minden esetben telefonon történik, mely során a kiszállítás várható dátumát az Ön tudomására hozzuk legkorábban a kiszállítást megelőző napon. Amennyiben a kiszállítás meghiúsul bármilyen ok miatt, úgy késedelmes kiszállítás esete áll fent, mely kizárólag akkor róható fel, ha a webáruház nem tett meg minden elvárható lépést annak érdekében, hogy az ügyfelet tájékoztassa, és a késés okát mielőbb elhárítsa.

5.3          Szállítás díja

Szállítási oldalunkon találja szállítási díjainkat:https://bpraktar.hu/termekatvetel

A házhoz szállítás módosításának jogát fenntartjuk. A 20.000 Ft alatti megrendelések esetén MPL szolgáltatással küldhetjük a megrendelést, mely díjtalan. A feltüntetett szállítási áraink 2016.12.01-től visszavonásig érvényesek.

A felsorolt szállítási díjak kizárólag Magyarország területén érvényesek.

Az általunk forgalomba hozott, vagy azzal jellegében és funkciójában megegyező régi, készülékeket tudjuk elszállítani. (Csak az előre kiszerelt készüléket- kérjük jelezze megrendeléskor!)

6.         Akciók, csomagajánlatok

Egyes időszakokban a Webáruházban bizonyos akciókat, eltérő szállítási költséget, garancia plusz garanciaidőt, csomag ajánlatokat hirdetünk, melyekről részletes tájékoztatást adunk az akciós bannerre, fejlécre kattintva, illetve telefonon ügyfélszolgálatunk, és értékesítő munkatársaink is kérdés esetén felvilágosítást adnak.

Szolgáltató fenntartja a jogot, hogy a „meglepetésként” hirdetett ajándékot a megrendelés visszaigazolásáig nem fedjük fel.

7.         Beüzemelési szolgáltatás
7.1       Hivatalos beüzemelés

A Vásárlónak lehetősége van arra, hogy a megrendelése során a beüzemelés szolgáltatást is igénybe vegye és kosarába helyezze, mely szolgáltatás lényege, hogy a Szolgáltató munkatársai nem csak házhoz szállítják a megrendelt árukat, hanem amennyiben a Vásárló azt kéri és kifizeti a szolgáltatás díját, akkor az áruk kibontását követően a Szolgáltató munkatársai be is üzemelik a készüléket.

A szolgáltatás kizárólag szabadon álló (vagy pult alá építhető) mosogatógépek, mosógépek, szárítógépek, mosó-szárítógépek, szabadon álló fagyasztók, szabadon álló hűtők esetén vehető igénybe, ezért ennek megfelelően csak olyan áruk esetén tehető a kosárba, ahol erre lehetőség van a áru fajtájából adódóan. Ennek megfelelően a szolgáltatás csak akkor helyezhető a kosárba, ha a Vásárló az előzőekben meghatározott fajtájú árut kíván megvásárolni és helyezett előzőleg a kosarába.

Minden további, fent nem említett készülék beüzemeléséről a vásárló köteles gondoskodni, a webáruház semmilyen további kötelezettséggel nem tartozik a vásárló felé. Különös tekintettel a gázüzemű készülékek üzembe helyezésére, amit minden esetben a vásárló kérésére kizárólag az adott márka szakszervize végezhet el.

Az azonnali beüzemelésre vonatkozó tájékoztató

A szolgáltatás tartalma:

  • A készülék üzemeltetési helyére szállítása;
  • A készülék kicsomagolása, a sérülésmentesség ellenőrzése;
  • Csomagolóanyagok, rögzítő csavarok eltávolítása;
  • Rákötés a víz- és csatornahálózatra;
  • Készülék szintbe állítása;
  • Áramhálózatra csatlakoztatás és bekapcsolás.

A szolgáltatás igénybevételének feltételei:

  • A szolgáltatás díja a szállítási díjon felül fizetendő!
  • A szolgáltatás kizárólag a szabadon álló (vagy pult alá építhető) mosogatógépek, mosógépek, szárítógépek, mosó-szárítógépek, szabadon álló fagyasztók, szabadon álló hűtők esetén vehető igénybe.
  • A beüzemelés szolgáltatásunk csak munkadíjat tartalmaz, szerelési anyagokat nem.
  • A beüzemeléshez szükséges vízcsövet, szennyvíz csövet (a csatlakozó kivételével!), valamint az áramkábelt valamennyi készülék gyárilag tartalmazza. A csövek mérete átlagosan 1-1,5m.
  • A szolgáltatás megrendelésénél kérjük, vegye figyelembe, hogy a bekötést akkor tudjuk vállalni, ha a kiállások rendelkezésünkre állnak, a készülék tervezett helyétől adott távolságon belül vannak, vagy a helyszínen a szükséges szerelési anyagok is megtalálhatóak pl. bilincsek.
  • A szolgáltatás vízvezeték-szerelési munkát nem tartalmaz, a szolgáltatást abban az esetben tudjuk biztosítani, ha a víz-, csatorna-, és elektromos hálózat megfelelő minőségben rendelkezésre áll (pl. működőképes sarokszelep, megfelelő szennyvízkiállás stb.).
  • Kérjük, vegye figyelembe, hogy a beüzemelést akkor tudjuk elvégezni, ha a készülék megközelíthető, a bútorok áthelyezését nem tudjuk vállalni. Az esetleges, bútormozgatásból eredő károkért felelősséget nem vállalunk.
  • A szolgáltatás igénybevételének feltételei nem tudnak teljesülni és a beüzemelés meghiúsul, visszatérítjük a szolgáltatás díját. Utólag nem áll módunkban beüzemelést elvégezni.

    Mikor utasíthatjuk vissza a beüzemelés szolgáltatás elvégzését?
  • A készülék szennyvíz- vízhálózat- vagy egyéb bekötési távolsága 1 – 1,5 méternél több.
  • A bútor adottságai nem teszik lehetővé a bekötést pl. bútort kell vágni, mozgatni, mert a készülék nem fér el.
  • A (falból, bútorból) kivezető cső nem elég hosszú.
  • Nem lehet elzárni a bejövő víznyomást pl. nincs sarokszelep, emiatt csöpög, folyik a víz stb.
  • Fontos információ: a szennyvíz szifon nem tartozéka a készüléknek.

7.2          Próbaindítás

A próbaindítás csak a készülék elektromos berendezésének a tesztelésére, azaz a működőképességének ellenőrzésére szolgál.

  • Ilyenkor nem várjuk végig a programot, csak teszteljük, működik-e a készülék, áram alá helyezhető-e.
  • A próbát csak akkor tudjuk elvégezni, ha a készülék közelében van konnektor, vagy megfelelő hosszúságú a hosszabbító.
  • Kizárólag dugvillával ellátott készülékeket tudunk kipróbálni.
  • A szolgáltatás díja a szállítási díjon felül fizetendő!
  • A próbaindítás nem egyezik meg a beüzemelés szolgáltatásunkkal.
  • Próbaindítás szolgáltatásunk nem tartalmazza a készülék beüzemelését.

A beüzemelés és próbaindítás szolgáltatások megrendelése semmilyen kockázattal nem jár az Ön számára, hiszen, ha a fentiek miatt nem kerül sor a beüzemelés elvégzésére, a díjat nem kell kifizetnie. Amennyiben előre utalással már kifizette, a megadott számlaszámra visszautaljuk a szolgáltatás árát.

A Honlap Beüzemelési és Próbaindítási leírása elérhető és letölthető itt.

7.3          Hivatalos beüzemelés ajtófordítással

A szolgáltatás tartalmazza a ’Hivatalos beüzemelés’ és a ’Próbaindítás’ szolgáltatásban leírtakat, annyi kikötéssel, hogy ez a szolgáltatás csak hűtőszekrények és fagyasztók esetén igényelhető szolgáltatás, melyet munkatársaink a szállítással egy időben azonnal elvégeznek!

A szolgáltatás kizárólag szabadon álló készülékekre vonatkozik, mely NEM terjed ki külső kijelzős készülékekre, borhűtőkre és bortemperálókra!

A szolgáltatás a ’Hivatalos beüzemelés’ és a ’Próbaindítás’ szolgáltatásokon túl tartalmazza a hűtőszekrények és fagyasztók szakszerű ajtófordítását!

Az ajtófordítás szolgáltatás teljesítése kizárólag abban az esetben lehetséges, ha a készülék adottságai lehetővé teszik (típustól függ), illetve, ha ezt már a megrendeléskor előre jelezte a Szolgáltató számára, mivel ez időigényes művelet.

8.         Online Pénztárca

A Vásárló Online pénztárcájának aktuális tartalmát bármikor megtekintheti a https://www.onlinepenztarca.hu/ oldalon.

Az Online Pénztárcába jóváírt kuponokat a Vásárló az adott rendelés teljesítése után, mindig csak a következő vásárlások során használhatja fel, mint egy utólagosan kapott kedvezményt. A Vásárló a következő vásárláskor kizárólag a korábbi fiókadataival belépve (e-mail cím, titkos kód) 10.000 Forintonként 500 Ft értékű kupont válthat be.

A kuponok nem járnak le, nem veszítik el értéküket, korlátlan ideig, bármilyen háztartási nagy- és kisgépre, valamint szépségápolási árura vagy szolgáltatásra (beüzemelés, összkomfortos szállítás, próbaindítás), valamint partnereinknél felhasználhatók. Partnereink mindenkori elérhetősége a Webáruházban megtekinthető.

A vásárló hozzájárul a megrendelés elküldésével, hogy ha nem található meg az onlinePénztárca rendszerében, automatikusan átkerülnek az onlinePénztárca adatbázisába a szolgáltatások minőségének javítása érdekében. A vásárló a vásárlással hozzájárul, hogy az onlinePénztárca egy aktiváló emailt küldjön a vásárláshoz megadott email címre. Az átkerült adatokat az onlinePénztárca aktiválás hiányában, automatikus törlésre kerül az onlinePénztárca rendszerében.

A beváltás feltételei:

  • A kupon értékhatártól függetlenül felhasználható (10.000 Ft feletti végösszegű megrendelésekre).
  • A kupon készpénzre nem váltható át.
  • A kupon más kedvezménnyel, egyedi árral össze nem vonható.
  • A Vásárló megrendeléskor köteles jelezni a beváltási szándékát, más esetben a kupont sajnos nem tudjuk elfogadni. (Amennyiben online rendel, ezt a lehetőséget a rendszer automatikusan fel fogja ajánlani.)
  • Készülék cseréje esetén az onlinePénztárcával való fizetés kizárólag a különbözetre vehető igénybe.

9.         Hivatalos csereprogram

A régi, akár működésképtelen háztartási gépért cserébe feltöltjük a Vásárló Online Pénztárcáját.

A Csereprogramban való részvételt a Vásárló többféleképpen jelezheti: online megrendeléskor a Kosárban a „Csereprogram” pipa bejelölésével, telefonos és e-mailes rendeléskor pedig személyesen. A Csereprogram keretében a régi gépért készüléktípustól függően 5.000-45.000 Ft értékű kuponokkal töltjük fel a Vásárló Online Pénztárcáját.

Az alábbi összegeket tesszük a Vásárló Online Pénztárcájába attól függően, hogy milyen típusú, és energiaosztályú készüléket vásárol.

45.000 Ft – A+++ energiaosztályú mosógép, mosogatógép, szárítógép, mosó-szártógép, hűtő, fagyasztó

35.000 Ft – A++ energiaosztályú mosógép, mosogatógép, szárítógép, mosó-szártógép, hűtő, fagyasztó

25.000 Ft – A+, A, B és kisebb energiaosztályú mosógép, mosogatógép, szárítógép, mosó-szártógép, hűtő, fagyasztó, tűzhely, konyhai szett, gőzpároló, melegentartó fiók, sütő, főzőlap, mikrohullámú sütő és kávéfőző

Energiaosztálytól függetlenül minden további mosógép, mosogatógép, szárítógép vagy hűtő, tűzhely, konyhai szett, gőzpároló, páraelszívó, melegentartó fiók, sütő, főzőlap, mikrohullámú sütő, hulladékkezelő vagy kávéfőző esetén a csereösszeg 10.000 Ft

Energiaosztálytól függetlenül minden vasaló, konyhai kisgépek, porszívó vagy robotgép esetén a csereösszeg 5.000 Ft.

A különböző csereösszegek minden árunál fel vannak tüntetve.

10.    Vélemények írása

A Honlapon elérhető árukhoz tartozó vélemények írásánál a Szolgáltató NEM ellenőrzi a vélemények valódiságát!

11.    Külföldre történő értékesítés

A Szolgáltató nem különbözteti meg a Webáruház használatával Magyarország területén és az azon kívül az Európai Unió területén belüli Vásárlókat.

A Szolgáltató Magyarország területén biztosítja a megrendelt áruk kiszállítását/átvételét.

A Magyarországon kívüli vásárlásra is jelen ÁSZF rendelkezései az irányadóak azzal, hogy a vonatkozó rendelet előírásai alapján jelen pont értelmezésében vevőnek az a fogyasztó minősül, aki valamely tagállam állampolgára, vagy valamely tagállamban lakóhellyel rendelkezik, vagy az a vállalkozás, amely valamely tagállamban letelepedési hellyel rendelkezik, és az Európai Unión belül kizárólag végfelhasználás céljából vásárol árut vagy vesz igénybe szolgáltatást, vagy ilyen szándékkal jár el. Fogyasztónak az a természetes személy minősül, aki olyan célból jár el, amely kívül esik kereskedelmi, ipari, kézműipari vagy szakmai tevékenysége körén.

A kommunikáció és a vásárlás nyelve elsősorban a magyar nyelv, a Szolgáltató nem köteles a Vásárló tagállami szerinti nyelven kommunikálni a Vásárlóval.

A Szolgáltató nem köteles megfeleljen a Vásárló tagállama szerinti nemzeti jogban az érintett árukkal kapcsolatban meghatározott szerződésen kívüli követelményeknek, például címkézési vagy ágazatspecifikus követelményeknek, vagy hogy tájékoztassa a Vásárlót ezekről a követelményekről.

A Szolgáltató eltérő rendelkezése hiányában magyarországi ÁFÁ-t alkalmazza minden áru esetében.

A Vásárló a jelen ÁSZF szerint élhet jogérvényesítési lehetőségeivel.

Elektronikus fizetési megoldás alkalmazása esetén a fizetés a Szolgáltató által meghatározott pénznemben valósul meg,

A Szolgáltató visszatarthatja az áru átadását ameddig nem győződik meg arról, hogy az áru árának és a szállítási díjnak kifizetése sikeresen és maradéktalanul megtörtént az elektronikus fizetési megoldás használatával (ideértve azt az esetet is, amikor az átutalással fizetett áru esetén a Vásárló a tagállama szerinti pénznemben utalja el a vételárat (szállítási díjat) és az átváltás, valamint a banki jutalékok, költségek miatt a Szolgáltató nem kapja meg teljes mértékben a vételár összegét). Amennyiben az áru ára nem került teljes mértékben kifizetésre, a Szolgáltató a vételár kiegészítésére hívhatja fel a Vásárlót.

A Szolgáltató az áru átadása érdekében a magyar Vásárlókat megillető átadási lehetőségeket biztosítja a nem magyarországi Vásárlóknak is.

Amennyiben a Vásárló az ÁSZF szerint kérheti az áru szállítását Magyarország területére, vagy bármely más Európai Uniós tagállam területére, ezt kérheti a nem magyarországi vásárló is bármely az ÁSZF-ben megjelölt szállítási módon.

Amennyiben a Vásárló az ÁSZF szerint választhatja az áru személyes átvételét a Szolgáltatónál, ezzel élhet a nem magyarországi Vásárló is.

Egyebekben a Vásárló kérheti, hogy az áru szállítását saját költségén oldhassa meg külföldre. Magyar Vásárlót ez a jog nem illet meg.

A Szolgáltató a szállítási díj megfizetését követően teljesíti a megrendelést, amennyiben a Vásárló a szállítási díjat nem fizeti meg a Szolgáltató számára, vagy a saját szállítást nem oldja meg az előre egyezetetett időpontig, a Szolgáltató a szerződést felmondja és az előre megfizetett vételárat visszafizeti a Vásárló számára.

12.    A Vásárlót megillető elállási és szavatossági jogok

A Vásárlót a Webáruházban értékesített áruk esetén:

  • Fogyasztónak minősülő Vásárlót elállási jog illet meg,
  • valamennyi Vásárlót kellék- és termékszavatossági jog illet meg.

A Vásárlót megillető elállási jog gyakorlása, tekintve, hogy az árukat a Fogyasztó visszajuttatja a Szolgáltató számára, egyben kizárja a termék-, vagy kellékszavatossági jog gyakorlását. Amennyiben az áruk visszajuttatására sor kerül, de nem állapítható meg, hogy azt elállási jog, vagy szavatossági jog gyakorlása keretében juttatja vissza a Vásárló, nyilatkozattételre hívja fel ezzel kapcsolatban Szolgáltató.

A Fogyasztónak minősülő Vásárló a vásárlást követő 15 napon belül élhet az indoklás nélküli elállási jogával, ezt követően elállási jogát csak a termék-, vagy kellékszavatossági jogra vonatkozó szabályok szerint gyakorolhatja. A 15 napon belül közölt elállás esetén a Szolgáltató a kellék-, vagy termékszavatossági igény kezelését leállítja.

Vásárlót nem illeti meg az a jog, hogy ugyanazon hiba miatt kellékszavatossági és termékszavatossági igényt egyszerre, egymással párhuzamosan érvényesítsen. Termékszavatossági igény eredményes érvényesítése esetén azonban a kicserélt árukra, illetve kijavított részre vonatkozó kellékszavatossági igényét Vásárló a gyártóval szemben érvényesítheti. 

Vásárló a jogait az 1. pontban feltüntetett elérhetőségeken keresztül jelentheti be és érvényesítheti. 

A jog gyakorlásához javasolt pontosan megjelölni, hogy a Vásárló melyik, az ÁSZF-ben leírt jogával kíván élni, hogy a Szolgáltató gyorsan és hatékonyan tudja kezelni Vásárló panaszát.

12.1      Elállási és felmondási jog

Az e pontban foglaltak kizárólag a Fogyasztónak minősülő Vásárlóra vonatkoznak. Fogyasztónak minősül a szakmája, önálló foglalkozása vagy üzleti tevékenysége körén kívül eljáró természetes személy, aki a Webáruházban árut vagy Szolgáltatást vesz, rendel, kap, használ, igénybe vesz, valamint az áruval vagy Szolgáltatással kapcsolatos kereskedelmi kommunikáció, ajánlat címzettje (a továbbiakban „Fogyasztó"). 

A Webáruházban vásárolt áru esetében Fogyasztó jogosult:

  • az áru,
  • több áru szolgáltatásakor az utoljára szolgáltatott áru, 
  • több tételből vagy darabból álló áru esetén az utoljára szolgáltatott tétel vagy darab,
  • ha az árut meghatározott időszakon belül rendszeresen kell szolgáltatni, az első szolgáltatásnak, 

a Fogyasztó vagy az általa megjelölt, a fuvarozótól eltérő harmadik személy általi átvételének napjától számított tizenöt (15) napon belül a vásárlásától indokolás nélkül elállni. 

A fent hivatkozott Kormányrendelet értelmében a Vásárló 1 naptári napon belül jogosult elállni a szerződéstől, azonban a Szolgáltató erre további 1 napot, vagyis összesen a Vásárlónak 15 naptári napot biztosít.

Ha a Fogyasztó elállási jogával élni kíván, elállási szándékát tartalmazó egyértelmű nyilatkozatát köteles eljuttatni (például postán, elektronikus úton küldött levél útján) a jelen ÁSZF 1. pontjában feltüntetett elérhetőségek igénybevételével a Szolgáltató részére. Ebből a célból Fogyasztó felhasználhatja a következő linken onlinemarkaboltok-elallas.pdf keresztül elérhető elállási nyilatkozat - mintát is. Fogyasztó határidőben gyakorolja elállási jogát, ha a fent megjelölt határidő lejárta előtt elküldi elállási nyilatkozatát a Szolgáltató részére. 

A Fogyasztót terheli annak bizonyítása, hogy elállási jogát az 1. pontban meghatározott rendelkezéseknek megfelelően gyakorolta. 

A Szolgáltató emailben haladéktalanul visszaigazolja a Fogyasztó elállási nyilatkozatának megérkezését. 

Írásban történő elállás esetén azt határidőben érvényesítettnek kell tekinteni, ha Fogyasztó az erre irányuló nyilatkozatát 15 naptári napon belül (akár a 15. naptári napon) elküldi a Szolgáltatónak. 

Postai úton történő jelzés alkalmával a postára adás dátumát, e-mail-en keresztül történő értesítés esetén az e-mail küldésének idejét veszi figyelembe Szolgáltató a határidő számítás szempontjából. A Fogyasztó levelét ajánlott küldeményként adja postára, hogy hitelt érdemlően bizonyítható legyen a feladás dátuma. 

Fogyasztó elállás esetén köteles a megrendelt árut a Szolgáltató postai címére indokolatlan késedelem nélkül, de legkésőbb elállási nyilatkozatának közlésétől számított 15 napon belül visszaküldeni. A határidő betartottnak minősül, ha Fogyasztó a 15 napos határidő letelte előtt elküldi (postára adja vagy az általa megrendelt futárnak átadja) az árut. 

Az áru Szolgáltató címére történő visszaküldésének költsége a Fogyasztót terheli, mely történhet a Fogyasztó által választott futárszolgálattal, személyes átvétellel, a Szolgáltató által, illetve egyéb módon is.

Tájékoztatjuk, hogy az árut visszaszállíthatja személyesen is XXI. kerület 1214 Budapest, Orion u. 14. is, az alábbi időpontokban: kizárólag munkanapokon hétfőtől-péntekig 10:00-15:30 óra közötti időtartamban.

A Szolgáltató által történő szállítási díj elállás esetében 4990 Ft.

Az áru visszaküldésének költségén kívül az elállás kapcsán a Fogyasztót semmilyen más költség nem terheli.

Ha Fogyasztó eláll a szerződéstől, haladéktalanul, de legkésőbb a Fogyasztó elállási nyilatkozatának kézhezvételétől számított 14 napon belül Szolgáltató visszatéríti a Fogyasztó által teljesített valamennyi ellenszolgáltatást, ideértve a fuvarozási (kiszállításért fizetett) költséget is, kivéve azokat a többletköltségeket, amelyek amiatt merültek fel, hogy Fogyasztó a Szolgáltató által felkínált, legolcsóbb szokásos fuvarozási módtól eltérő fuvarozási módot választott. Szolgáltató jogosult a visszatérítést mindaddig visszatartani, amíg vissza nem kapta az árut, vagy Fogyasztó nem igazolta hitelt érdemlően, hogy azt visszaküldte: a kettő közül Szolgáltató a korábbi időpontot veszi figyelembe. 

Fogyasztó kizárólag akkor vonható felelősségre az áruban bekövetkezett értékcsökkenésért, ha az áru jellegének, tulajdonságainak és működésének megállapításához szükséges használatot meghaladó használat miatt következett be. A Szolgáltató tehát követelheti az áru jellegének, tulajdonságainak és működésének megállapításához szükséges használatot meghaladó használatból eredő értékcsökkenés, illetve ésszerű költségeinek – ha szolgáltatásnyújtásra irányuló szerződés teljesítését a Fogyasztó kifejezett kérésére a határidő lejárta előtt megkezdte és gyakorolja felmondási jogát - megtérítését.

A visszatérítés során az eredeti ügylet során alkalmazott fizetési móddal egyező fizetési módot alkalmaz Szolgáltató, kivéve, ha Fogyasztó más fizetési mód igénybevételéhez kifejezetten a hozzájárulását adja, e visszatérítési mód alkalmazásából kifolyólag Fogyasztót semmilyen többletköltség nem terheli.

12.2      Kellékszavatosság, termékszavatosság, jótállás

A fogyasztói tájékoztató jelen pontja a 45/2014 (II.26.) Korm. rendelet 9. § (3) bekezdése felhatalmazása alapján a 45/2014 (II.26.) Korm. rendelet 3. számú melléklete alkalmazásával készült, kiegészítve a Korm. rendelet hatályba lépést követően elfogadott jogszabályok rendelkezéseivel.

  • Kellékszavatosság

Szerződésszerű teljesítés követelményei

Szerződésszerű teljesítés követelményei általánosan fogyasztói szerződés keretében eladott áruk és digitális elemet tartalmaz áruk esetében

Az árunak és a teljesítésnek a teljesítés időpontjában meg kell felelnie a 373/2021. (VI.30.) Korm. rendeletben foglalt követelményeknek.  

Ahhoz, hogy a teljesítés szerződésszerűnek minősüljön a szerződés tárgyát képező áruknak

  • meg kell felelnie a szerződésben foglalt leírásnak, mennyiségnek, minőségnek, típusnak, valamint rendelkeznie kell a szerződésben meghatározott funkcionalitással, kompatibilitással, interoperabilitással és egyéb, a szerződés szerinti jellemzőkkel;
  • alkalmasnak kell lennie a fogyasztó által meghatározott bármely célra, amelyet a fogyasztó legkésőbb a szerződés megkötésekor a Szolgáltató tudomására hozott, és amelyet az Szolgáltató elfogadott;
  • rendelkeznie kell a szerződésben meghatározott valamennyi tartozékkal, használati útmutatóval - ideértve az üzembe helyezésre vonatkozó utasítást, a telepítési utasítást, valamint az ügyfélszolgálati támogatást -; és
  • biztosítania kell a szerződésben meghatározott frissítéseket.

Ahhoz, hogy a teljesítés szerződésszerűnek minősüljön - továbbá- a szerződés tárgyát képező áruknak

  1. alkalmasnak kell lennie azokra a célokra, amelyeket azonos típusú áru esetén jogszabály, műszaki szabvány vagy műszaki szabvány hiányában az irányadó magatartási kódex előír;
  2. rendelkeznie kell a Fogyasztó által észszerűen elvárható azon mennyiséggel, minőséggel, teljesítmény- és egyéb jellemzőkkel - különösen a funkcionalitás, a kompatibilitás, a hozzáférhetőség, a folyamatosság és a biztonságosság tekintetében -, amely azonos típusú áru esetén szokásos, figyelembe véve a Szolgáltató, annak képviselője vagy az értékesítési láncban részt vevő más személy az áru konkrét tulajdonságaira vonatkozó nyilvános - különösen hirdetésben vagy címkén tett - kijelentését;
  3. rendelkeznie kell a fogyasztó által észszerűen elvárható tartozékokkal és útmutatókkal - ideértve a csomagolást, illetve az üzembe helyezésre vonatkozó utasítást -; és
  4. meg kell felelnie a vállalkozás által a szerződéskötést megelőzően mintaként, modellként bemutatott vagy próbaverzióként elérhetővé tett áru tulajdonságainak, leírásának.

Az árunak nem kell megfelelnie a b) pontja szerinti nyilvános kijelentésnek, ha a Szolgáltató bizonyítja, hogy

  • a nyilvános kijelentést nem ismerte, és azt nem is kellett ismernie;
  • a nyilvános kijelentést a szerződéskötés időpontjáig már megfelelő módon helyesbítették; vagy
  • a nyilvános kijelentés a jogosult szerződéskötési elhatározását nem befolyásolhatta.

Szerződésszerű teljesítés követelményei fogyasztói szerződés keretében eladott árú adásvétele esetében

A Szolgáltató hibásan teljesít, ha az áru hibája a szakszerűtlen üzembe helyezéséből fakad, feltéve, hogy  

  1. az üzembe helyezés az adásvételi szerződés részét képezi, és azt a Szolgáltatóvégezte el, vagy a Szolgáltató felelősségvállalása mellett végezték el; vagy
  2. az üzembe helyezést a fogyasztónak kellett elvégeznie, és a szakszerűtlen üzembe helyezés a Szolgáltató által - illetve digitális elemeket tartalmazó áruk esetében a digitális tartalom vagy digitális szolgáltatás szolgáltatója által - rendelkezésre bocsátott üzembe helyezési utasítások hiányosságainak következménye.

Ha az adásvételi szerződés szerint az árut a Szolgáltató helyezi üzembe, vagy az üzembe helyezés a Szolgáltató felelősségvállalása mellett történik, a teljesítést akkor kell a Szolgáltató által befejezettnek tekinteni, amikor az üzembe helyezés befejeződött.

Ha a digitális elemeket tartalmazó áru esetében az adásvételi szerződés a digitális tartalom vagy digitális szolgáltatás meghatározott időtartamon keresztül történő folyamatos szolgáltatásáról rendelkezik, a Szolgáltató felel az áru digitális tartalommal kapcsolatos hibájáért, amennyiben a hiba két évet meg nem haladó időtartamú folyamatos szolgáltatás esetén az áru teljesítésétől számított két éven belül; vagy következik be vagy válik felismerhetővé.

Szerződésszerű teljesítés követelményei fogyasztói szerződés keretében eladott digitális elemeket tartalmazó árú esetében

Digitális elemeket tartalmazó áru esetében a Szolgáltatónak biztosítania kell, hogy a fogyasztó értesítést kapjon az áru digitális tartalmának vagy az azzal kapcsolatos digitális szolgáltatás olyan frissítéseiről - ideértve a biztonsági frissítéseket is -, amelyek az áru szerződésszerűségének fenntartásához szükségesek, valamint biztosítania kell, hogy a fogyasztó meg is kapja azokat.  

A Szolgáltatónak a frissítés elérhetővé tételét, ha az adásvételi szerződés

  • a digitális tartalom vagy a digitális szolgáltatás egyszeri szolgáltatásáról rendelkezik, akkor az áru és a digitális elemek típusa és célja, valamint az egyedi körülmények és a szerződés jellege alapján a fogyasztó által észszerűen elvárható; vagy
  • a digitális tartalom meghatározott időszakon keresztül történő folyamatos szolgáltatásról rendelkezik, akkor két évet meg nem haladó időtartamú folyamatos szolgáltatás esetén az áru teljesítésétől számított kétéves időszakon keresztül kell biztosítania.

Ha a fogyasztó nem telepíti észszerű határidőn belül a rendelkezésre bocsátott frissítéseket, a Szolgáltató nem felel az áru hibájáért, ha az kizárólag a vonatkozó frissítés alkalmazásának hiányából fakad, feltéve, hogy

  1. a Szolgáltató tájékoztatta a fogyasztót a frissítés elérhetőségéről és a telepítés fogyasztó általi elmulasztásának következményeiről; és
  2. a frissítés fogyasztó általi telepítésének elmulasztása vagy a frissítés fogyasztó általi helytelen telepítése nem a Szolgáltató által biztosított telepítési útmutató hiányosságának tudható be.

Nem állapítható meg hibás teljesítés, ha a szerződés megkötésekor a fogyasztó külön tájékoztatást kapott arról, hogy az áru valamely konkrét tulajdonsága eltér az itt leírtaktól, és az adásvételi szerződés megkötésekor a fogyasztó ezt az eltérést külön, kifejezetten elfogadta.

Milyen esetben élhet Ön a kellékszavatossági jogával?

Ön a Szolgáltató hibás teljesítése esetén a Szolgáltatóval szemben kellékszavatossági igényt érvényesíthet a Polgári Törvénykönyv, valamint fogyasztói szerződés esetén a 373/2021 (VI.30.) Korm. rendelet szabályai szerint.

Milyen jogok illetik meg Önt kellékszavatossági igénye alapján?

Kellékszavatossági jogok általános szabályai

Ön – választása szerint–az alábbi kellékszavatossági igényekkel élhet:

Kérhet kijavítást vagy kicserélést, kivéve, ha az ezek közül az Ön által választott igény teljesítése lehetetlen vagy a Szolgáltató számára más igénye teljesítéséhez képest aránytalan többletköltséggel járna. Ha a kijavítást vagy a kicserélést nem kérte, illetve nem kérhette, úgy igényelheti az ellenszolgáltatás arányos leszállítását vagy a hibát a Szolgáltató költségére Ön is kijavíthatja, illetve mással kijavíttathatja vagy – végső esetben – a szerződéstől is elállhat.

Választott kellékszavatossági jogáról egy másikra is áttérhet, az áttérés költségét azonban Ön viseli, kivéve, ha az indokolt volt, vagy arra a Szolgáltató adott okot.

Fogyasztói szerződés esetében ellenkező bizonyításig vélelmezni kell, hogy az áru és a digitális elemeket tartalmazó áru teljesítésének időpontjától számított egy éven belül felismert hiba már az áru teljesítésének időpontjában fennállt, kivéve, ha e vélelem az áru természetével vagy a hiba jellegével összeegyeztethetetlen. 

Használt áruk esetén alapesetben az általános szabályoktól eltérően alakulnak a szavatossági, jótállási jogok. A használt áruk esetében is beszélhetünk hibás teljesítésről, azonban figyelembe kell venni azokat a körülményeket, amelyek alapján a Vásárló bizonyos hibák előfordulására számíthatott. Az avulás folytán ugyanis egyes hibák jelentkezései egyre gyakoribbakká válnak, amelyek következtében azt, hogy egy használt áru ugyanolyan minőséggel rendelkezhet, mint egy újonnan vásárolt, nem lehet feltételezni. Ennek alapján a Vásárló csak az olyan hiányosságok tekintetében érvényesítheti a szavatossági jogait, amelyek a használtságból eredő hibákon felüliek, és azoktól függetlenül keletkeztek. Ha a használt áru hibás és erről a Fogyasztónak minősülő Vásárló a vásárláskor tájékoztatást kapott, az ismert hiba vonatkozásában a Szolgáltatónak nincs felelőssége.

Fogyasztónak nem minősülő vásárlók esetében a kellékszavatossági jog érvényesítési határideje 1 év, amely a teljesítés (átadás) napján indul.

Kellékszavatossági jogok speciális szabályai fogyasztói szerződés keretében eladott az áruk és digitális elemet tartalmazó árú esetében

Fogyasztó és vállalkozás közötti - ingó dolognak minősülő áru adásvételére, digitális tartalom szolgáltatására irányuló - szerződés esetén a „Kellékszavatossági jogok általános szabályai” pontban írtak a Fogyasztót a jelen pont szerinti eltérésekkel illetik meg.

Fogyasztó és vállalkozás közötti - ingó dolognak minősülő áru adásvételére, digitális tartalom szolgáltatására irányuló - szerződés esetén a Fogyasztó kellékszavatossági jogai gyakorlása keretében a hibát a Szolgáltató költségére maga nem javíthatja ki, illetve mással sem javíttathatja ki azt.

A Szolgáltató megtagadhatja az áru szerződésszerűvé tételét, ha a kijavítás, illetve a kicserélés lehetetlen, vagy ha az aránytalan többletköltséget eredményezne a Szolgáltatónak, figyelembe véve valamennyi körülményt, ideértve az áru hibátlan állapotban képviselt értékét, valamint a szerződésszegés súlyát.  

A fogyasztó akkor is jogosult - a szerződésszegés súlyához igazodva - az ellenszolgáltatás arányos leszállítását igényelni, vagy az adásvételi szerződést megszüntetni, ha

  1. a Szolgáltató nem végezte el a kijavítást vagy kicserélést, vagy elvégezte azt, de részben vagy egészben nem teljesítette az alábbi feltételeket,
    1. a Szolgáltatónak a saját költségére kell biztosítania a kicserélt áru visszavételét,
    2. ha a kijavítás vagy kicserélés olyan áru eltávolítását teszi szükségessé, amelyet az áru jellegének és céljának megfelelően - a hiba felismerhetővé válása előtt - üzembe helyeztek, akkor a kijavításra vagy kicserélésre vonatkozó kötelezettség magában foglalja a nem megfelelő áru eltávolítását és a csereként szállított vagy kijavított áru üzembe helyezését vagy az eltávolítás, illetve üzembe helyezés költségeinek viselését.
  2. megtagadta az áru szerződésszerűvé tételét,
  3. ismételt teljesítési hiba merült fel, annak ellenére, hogy a Szolgáltató megkísérelte az áru szerződésszerűvé tételét;
  4. a teljesítés hibája olyan súlyú, hogy azonnali árleszállítást vagy az adásvételi szerződés azonnali megszüntetését teszi indokolttá; vagy
  5. a Szolgáltató nem vállalta az áru szerződésszerűvé tételét, vagy a körülményekből nyilvánvaló, hogy a vállalkozás észszerű határidőn belül vagy a fogyasztónak okozott jelentős érdeksérelem nélkül nem fogja az árut szerződésszerűvé tenni.

Ha a fogyasztó hibás teljesítésre hivatkozva kívánja megszüntetni az adásvételi szerződést, a Szolgáltatót terheli annak bizonyítása, hogy a hiba jelentéktelen.

A Fogyasztó jogosult a vételár még fennmaradó részét - a szerződésszegés súlyához igazodva - részben vagy egészben visszatartani mindaddig, amíg a Szolgáltató nem tesz eleget a teljesítés szerződésszerűségével és a hibás teljesítéssel kapcsolatos kötelezettségeinek.

Általánosan érvényesülő szabály, hogy:

  1. a Szolgáltatónak a saját költségére kell biztosítania a kicserélt áru visszavételét,
  2. ha a kijavítás vagy kicserélés olyan áru eltávolítását teszi szükségessé, amelyet az áru jellegének és céljának megfelelően - a hiba felismerhetővé válása előtt - üzembe helyeztek, akkor a kijavításra vagy kicserélésre vonatkozó kötelezettség magában foglalja a nem megfelelő áru eltávolítását és a csereként szállított vagy kijavított áru üzembe helyezését vagy az eltávolítás, illetve üzembe helyezés költségeinek viselését.

Az áru kijavításának vagy kicserélésének elvégzésére nyitva álló észszerű határidőt attól az időponttól kell számítani, amikor a Fogyasztó közölte a hibát a vállalkozással.

A fogyasztónak az árut a kijavítás vagy kicserélés teljesítése érdekében a vállalkozás rendelkezésére kell bocsátania.

Az ellenszolgáltatás leszállítása akkor arányos, ha annak összege megegyezik a Fogyasztónak szerződésszerű teljesítés esetén járó, valamint a Fogyasztó által ténylegesen megkapott áru értékének különbözetével.

A Fogyasztó adásvételi szerződés megszüntetésére vonatkozó kellékszavatossági joga a Szolgáltatónak címzett, a megszüntetésre vonatkozó döntést kifejező jognyilatkozattal gyakorolható.

Ha a hibás teljesítés az adásvételi szerződés alapján szolgáltatott árunak csak meghatározott részét érinti, és azok tekintetében a szerződés megszüntetésére vonatkozó jog gyakorlásának feltételei fennállnak, a Fogyasztó az adásvételi szerződést csak a hibás áru tekintetében szüntetheti meg, de az azokkal együtt szerzett bármely egyéb áru vonatkozásában is megszüntetheti, ha a Fogyasztótól nem várható el észszerűen, hogy csak a szerződésnek megfelelő árukat tartsa meg.

Ha a Fogyasztó az adásvételi szerződést teljes egészében vagy az adásvételi szerződés alapján szolgáltatott áruk egy része tekintetében szünteti meg, úgy

  1. a Fogyasztónak a Szolgáltató költségére vissza kell küldenie a Szolgáltatónak az érintett árut; és
  2. a Szolgáltatónak haladéktalanul vissza kell térítenie a Fogyasztó részére az érintett áru vonatkozásában teljesített vételárat, amint az árut vagy az áru visszaküldését alátámasztó igazolást átvette.

Milyen határidőben érvényesítheti Ön kellékszavatossági igényét?

Ön köteles a hibát annak felfedezése után haladéktalanul bejelenteni. A hiba felfedezésétől számított kettő hónapon belül közölt hibát késedelem nélkül közölt hibának kell tekinteni. Ugyanakkor felhívjuk a figyelmét, hogy a szerződés teljesítésétől számított kétéves elévülési határidőn túl kellékszavatossági jogait már nem érvényesítheti.

Ha a fogyasztó és a vállalkozás közötti szerződés tárgya használt dolog, a felek rövidebb elévülési időben is megállapodhatnak; egy évnél rövidebb elévülési határidő ebben az esetben sem köthető ki érvényesen. 

Kivel szemben érvényesítheti kellékszavatossági igényét?

Ön a Szolgáltatóval szemben érvényesítheti kellékszavatossági igényét.

  • Termékszavatosság

Az áru (ingó dolog) hibája esetén a fogyasztónak minősülő Vásárló – választása szerint – érvényesítheti termékszavatossági igényét.

A termékszavatosság annyiban tér el a kellékszavatosságtól, hogy ez esetben a forgalmazón keresztül kifejezetten a gyártóval szemben lehet fellépni. 

Termékszavatossági igényként azonban Vásárló kizárólag a hibás áru kijavítását vagy kicserélését kérheti. Az áru hibáját termékszavatossági igény érvényesítése esetén Vásárlónak kell bizonyítania. 

Egy áru akkor minősül hibásnak, ha az nem felel meg a forgalomba hozatalakor hatályos minőségi követelményeknek vagy, ha nem rendelkezik a gyártó által adott leírásban szereplő tulajdonságokkal. 

Termékszavatossági igényét Vásárló az áru gyártó általi forgalomba hozatalától számított két éven belül érvényesítheti. E határidő elteltével e jogosultságát elveszti. A Vásárló a hiba felfedezése után késedelem nélkül köteles a hibát a gyártóval közölni. A hiba felfedezésétől számított két hónapon belül közölt hibát késedelem nélkül közöltnek kell tekinteni. A közlés késedelméből eredő kárért a Vásárló felelős. 

Vásárló termékszavatossági igényét az ingó dolog gyártójával vagy forgalmazójával (Szolgáltató) szemben gyakorolhatja. 

A gyártó, forgalmazó (Szolgáltató) kizárólag akkor mentesül termékszavatossági kötelezettsége alól, ha bizonyítani tudja, hogy: 

  • az árut nem üzleti tevékenysége körében gyártotta, illetve hozta forgalomba, vagy 
  • a hiba a tudomány és a technika állása szerint a forgalomba hozatal időpontjában nem volt felismerhető vagy 
  • az áru hibája jogszabály vagy kötelező hatósági előírás alkalmazásából ered. 

A gyártónak vagy a forgalmazónak a mentesüléshez elegendő egy okot bizonyítania.

  • Jótállás

Milyen esetben élhet Ön a jótállási jogával?

AZ egyes tartós fogyasztási cikkekre vonatkozó kötelező jótállásról szóló 151/2003. (IX. 22.) Korm. rendelet alapján a Szolgáltató jótállásra köteles a rendelet 1. számú mellékletében felsorolt tartós fogyasztási cikkek (pl.: műszaki cikkek, szerszámok, gépek), valamint az ott meghatározott körben azok tartozékai és alkotórészei (a továbbiakban - jelen pontban - együtt fogyasztási cikként hivatkozva) eladása esetén.

A 151/2003. (IX. 22.) Korm. rendeletben nem szereplő fogyasztási cikkekesetén a Szolgáltató jótállást nem vállal.

Önt milyen jogok és milyen határidőn belül illetik meg jótállás alapján?

Jótállási jogok

A Vásárló a 151/2003. (IX. 22.) Korm. rendeletben alapján főszabályként kijavítási és a „Jótállási igény kezelésével kapcsolatos szabályok” pontban felsorolt esetekben kicserélési és pénz visszatérítési igénnyel élhet jótállási igényként a Szolgáltató felé.

A Vásárló a kijavítás iránti igényét választása szerint a Szolgáltató székhelyén, bármely telephelyén, fióktelepén és a Szolgáltató által a jótállási jegyen feltüntetett javítószolgálatnál közvetlenül is érvényesítheti.

Érvényesítési határidő

A jótállási igény a jótállás időtartama alatt érvényesíthető, a jótállás időtartama a 151/2003. (IX. 22.) Korm. rendelet szerint:

  1. 10 000 forintot elérő, de 100 000 forintot meg nem haladó eladási ár esetén egy év,
  2. 100 000 forintot meghaladó, de 250 000 forintot meg nem haladó eladási ár esetén két év,
  3. 250 000 forint eladási ár felett három év.

E határidők elmulasztása jogvesztéssel jár, azonban a fogyasztási cikk kijavítása esetén a jótállás időtartama meghosszabbodik a javításra átadás napjától kezdve azzal az idővel, amely alatt a Vásárló a fogyasztási cikket a hiba miatt rendeltetésszerűen nem használhatta.

A jótállási határidő a fogyasztási cikk Vásárló részére történő átadásakor indul, vagy ha az üzembe helyezést a Szolgáltató, vagy annak megbízottja végzi, az üzembe helyezés napjával kezdődik.

Ha a Vásárló a fogyasztási cikket az átadástól számított hat hónapon túl helyezteti üzembe, akkor a jótállási határidő kezdő időpontja a fogyasztási cikk átadásának napja.

Jótállási igény kezelésével kapcsolatos szabályok

A kijavítás kezelésekor a Szolgáltatónak törekedni kell arra, hogy a kijavítást 15 napon belül elvégezze. A kijavításra nyitva álló határidő a fogyasztási cikk átvételekor indul.

Ha a kijavítás vagy a kicserélés időtartama a tizenöt napot meghaladja, akkor a Szolgáltató a Vásárlót tájékoztatni köteles a kijavítás vagy a csere várható időtartamáról. 

Vásárló az ÁSZF elfogadásával hozzájárul, hogy számára a tájékoztatást elektronikus úton vagy a Vásárló általi átvétel igazolására alkalmas más módon is megvalósulhasson.

Amennyiben a Szolgáltató nem tudja a fogyasztási cikket 30 napon belül kijavítani:

  • ha a Vásárló ehhez hozzájárult, számára a kijavítás teljesíthető későbbi határidőben, vagy
  • amennyiben a Vásárló nem járul hozzá a kijavítás későbbi teljesítéséhez, vagy ezzel kapcsolatban nem nyilatkozott, számára a fogyasztási cikket a harmincnapos határidő eredménytelen elteltét követő nyolc napon belül ki kell cserélni, vagy
  • amennyiben a Vásárló nem járul hozzá a kijavítás későbbi teljesítéséhez, vagy ezzel kapcsolatban nem nyilatkozott, de a fogyasztási cikk cseréjére sincs lehetőség, a fogyasztási cikk számláján, vagy nyugtáján szereplő eladási árat kell számára a harmincnapos határidő eredménytelen elteltét követő nyolc napon belül visszatéríteni.

Amennyiben a fogyasztási cikk 4. alkalommal hibásodik meg a Vásárló jogosult:

  • a Szolgáltató felé kijavítási igényel fordulni, vagy 
  • a kijavítási igény helyett a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény 6:159. § (2) bekezdés b) pontja alapján a vételár arányos leszállítását kérni a Szolgáltatótól, vagy 
  • a kijavítási igény helyett a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény 6:159. § (2) bekezdés b) pontja alapján a fogyasztási cikket a Szolgáltató költségére kijavítani vagy mással kijavíttatani, vagy
  • amennyiben a Vásárló ezen jogaival (kijavítás, árleszállítás és mással kijavíttatás a Szolgáltató költségére) nem él, vagy ezekkel kapcsolatban nem nyilatkozott, számára 8. napon belül a fogyasztási cikket ki kell cserélni, ha a fogyasztási cikk cseréjére nincs lehetőség, a fogyasztási cikk számláján, vagy nyugtáján szereplő eladási árat kell nyolc napon belül visszatéríteni számára.

Kivételek

A „Jótállási igény kezelésével kapcsolatos szabályok” pont alatt írt előírások az elektromos kerékpárra, elektromos rollerre, quadra, motorkerékpárra, segédmotoros kerékpárra, személygépkocsira, lakóautóra, lakókocsira, utánfutós lakókocsira, utánfutóra, valamint a motoros vízi járműre nem vonatkoznak.

Ezen áruk esetében is köteles törekedni azonban a Szolgáltató arra, hogy a kijavítási igényt 15 napon belül teljesítse.

Ha a kijavítás vagy a kicserélés időtartama a tizenöt napot meghaladja, akkor a Szolgáltató a Vásárlót tájékoztatni köteles a kijavítás vagy a csere várható időtartamáról. 

Vásárló az ÁSZF elfogadásával hozzájárul, hogy számára a tájékoztatást elektronikus úton vagy a Vásárló általi átvétel igazolására alkalmas más módon is megvalósulhasson.

Mi a viszonya a jótállásnak más szavatossági jogokkal?

A jótállás a szavatossági jogok (termék- és kellékszavatosság) mellett érvényesül, alapvető különbség az általános szavatossági jogok és a jótállás között, hogy a jótállás esetén a fogyasztónak kedvezőbb a bizonyítási teher. 

A 151/2003 Korm. Rendelet szerinti kötelező jótállás alá eső rögzített bekötésű, illetve a 10 kg-nál súlyosabb, vagy tömegközlekedési eszközön kézi csomagként nem szállítható fogyasztási cikket - a járművek kivételével - az üzemeltetés helyén kell megjavítani. Ha a kijavítás az üzemeltetés helyén nem végezhető el, a le- és felszerelésről, valamint az el- és visszaszállításról a vállalkozás, vagy - a javítószolgálatnál közvetlenül érvényesített kijavítás iránti igény esetén - a javítószolgálat gondoskodik.

A Szolgáltató vállalása a kötelező jótállás időtartama alatt nem tartalmazhat a fogyasztóra nézve olyan feltételeket, amelyek hátrányosabbak azoknál a jogoknál, amelyeket a kötelező jótállás szabályai biztosítanak. Ezt követően (1 év után) azonban az önkéntes jótállás feltételei szabadon állapíthatóak meg, azonban a jótállás ebben az esetben sem érintheti a fogyasztó jogszabályból eredő -így köztük a kellékszavatosságon alapuló jogainak fennállását.

Három munkanapon belüli csereigény

Webáruházon keresztüli értékesítés esetén is érvényesül a három munkanapon belüli csereigény intézménye. Három munkanapon belüli csereigényt a 151/2003. (IX. 22.) Korm. rendelet alá tartozó tartós fogyasztási cikkek esetében lehet érvényesíteni, amely szerint, ha a 3 munkanapon belül érvényesíti valaki a csereigény intézményét, akkor a Szolgáltatónak ezt úgy kell értelmeznie, hogy az áru az eladáskor már hibás volt és minden további nélkül az árut ki kell cserélnie.

Mikor mentesül a Szolgáltató a jótállási kötelezettsége alól?

A Szolgáltató a jótállási kötelezettsége alól csak abban az esetben mentesül, ha bizonyítja, hogy a hiba oka a teljesítés után keletkezett.

Felhívjuk a figyelmét, hogy ugyanazon hiba miatt kellékszavatossági és jótállási igényt, illetve termékszavatossági és jótállási igényt egyszerre, egymással párhuzamosan nem érvényesíthet, egyébként viszont Önt a jótállásból fakadó jogok a szavatossági jogosultságoktól függetlenül megilletik.

12.3      HIVATALOS GARANCIA PLUSZ

  • Igénybevételi Feltételek

A Hivatalos Garancia Plusz az Onlinemárkabolt Magyarország Kft. (a továbbiakban: Szolgáltató) valamint a jótállást igénybe vevő (a továbbiakban: Vásárló) által jelen feltételekben foglalt időtartam alatt és feltételekkel biztosít jótállást. A kiterjesztett garanciával kizárólag természetes személyek élhetnek, nem természetes személy, azaz cég esetében nem áll módunkban ezt biztosítani.

Jelen igénybevételi feltételek csak A Hivatalos Garancia Plusz jótállás feltételeit rendezi, a megvásárolt áruval kapcsolatos szerződési feltételeket külön dokumentum tartalmazza.

  • Mit jelent A Hivatalos Garancia Plusz szolgáltatás
  • Amennyiben anyag- és gyártási hibából eredő hiba következik be, javítás ingyenes intézését foglalja magában beleértve a munkaidőt és az alkatrészt.
  • A vásárolt készüléknek új készülékre történő cseréje kizárólag teljes meghibásodás esetén. Ez azt jelenti, hogy teljes meghibásodás vagy gazdaságtalan javítás esetén az Ön régi hibás készülékét új készülékre cserélik, amely műszakilag minimum megegyezik a régivel vagy jobb annál. Ebben az esetben az új készülék házhoz szállításának díjszabásakor a mindenkor érvényes alap házhoz szállítási költség irányadó. A készülék üzembe helyezése és beállítása nem tartozik a jótállási javítási kötelezettségek körébe, ezt az ügyfél megrendelésére a szerviz külön díjtétel felszámítás ellenében vállalja.

Azonos értékű készülék rendelkezésre állásakor a Vásárló nem tarthat igény műszakilag fejlettebb készülékre, még akkor sem, ha az az eredeti beszerzési értékének megfelelne. Ebben az esetben nem a régi készülék beszerzési értéke a mérvadó, hanem kizárólag az új készülék értéke, valamint annak a régi készülékkel való műszaki összehasonlíthatósága.

  • Kérjük, minden esetben vegye figyelembe, hogy a régi készülék az összes eredeti tartozékával együtt a Szolgáltató tulajdonába kerül és a hozzá tartozó Hivatalos Garancia Plusz szolgáltatás megszűntként kezelendő. Csere esetében kérjük, vigye magával a szervizbe, vagy adja át a cserét bonyolító képviselőnknek a készülék minden eredeti tartozékát. Amennyiben nem adja át az eredeti tartozékokat, akkor ezeket a szervizközpont a szokásos piaci áron számolhatja fel.
  • Megtérítés
    Az igények készpénzben történő megtérítése nem lehetséges - teljes meghibásodás esetében sem.
    Annak eldöntése, hogy az áru javítható, vagy árucserére van szükséges, kizárólag a szolgáltató hatásköre

Milyen árukra vehető igénybe a Hivatalos Garancia Plusz szolgáltatás?
A Hivatalos Garancia Plusz szolgáltatás minden nagy- és kisháztartási gépre, valamint szépségápolási árura érvényes, kivéve az összeépítő keretet, a csaptelepeket és a mosogatótálakat, kiegészítőket, tartozékokat, ipari és félipari készülékeket. A Szolgáltató fenntartja a változtatás jogát.

  • A Hivatalos Garancia Plusz szolgáltatás tartama

A Hivatalos Garancia Plusz az egyes tartós fogyasztási cikkekre vonatkozó kötelező jótállásról szóló 151/2003. (IX. 22.) Korm. rendeletben biztosított jótálláson felül érvényesíthető jótállásnak minősül, így az igénybevétel, érvényesítés feltételeit Szolgáltató szabadon, a jelen feltételek mellett biztosítja. Az egyes tartós fogyasztási cikkekre vonatkozó kötelező jótállásról szóló 151/2003. (IX. 22.) Korm. rendeletben biztosított jótálláson felül érvényesíthető jótállás érvényesítésének feltételeit az áru megvásárláskor hatályos, a vásárlásra vonatkozó általános szerződési feltételek tartalmazzák.

A kiterjesztett garanciával kizárólag természetes személyek élhetnek, nem természetes személy, azaz cég esetében nem áll módunkban ezt biztosítani.

A Hivatalos Garancia Plusz szolgáltatás a jelen feltételekben meghatározott időszakra vehető igénybe, de nem haladhatja meg a készülék gyári garanciájával együtt a 7 éves időtartamot.

A Hivatalos Garancia Plusz időtartam promóció keretében változhat a feltételeket a mindenkori aktuális akció tartalmazza.

Szolgáltatás Kezdete

A gyári jótállás/garancia lejáratának napját követő nap 0.00 perckor veszi kezdetét. A Hivatalos Garancia Plusz kizárólag akkor érvényes, ha a megvásárolt áru gyári garanciáján felül, a gyártó általesetlegesen felkínált kiterjesztett garanciát a gyártó által megadott elektronikus regisztrációs felületen a Vásárló érvényesítette, valamint az ehhez szükséges dokumentumokat megkapta, és megőrizte.

  • A Hivatalos Garancia Plusz szolgáltatás érvényességére vonatkozó kizárólagos szabályok

A Hivatalos Garancia Plusz szolgáltatás kizárólag a következő esetekben vehető igénybe

  • A Vásárló kifejezetten elfogadja, hogy a gyári garancia lejárta előtt 60-90 nappal köteles írásban kérni a jótállással érintett, szerződésben szereplő áru ingyenesműszaki felülvizsgálatát a Szolgáltatótól (csak kiszállási díj fizetendő). (email:garanciaplusz@onlinemarkaboltok.hu vagy postai levél 7624, Pécs Szigeti út 144.), A gyártói garancia lejártát a megvásárolt áruval együtt átadott dokumentumok tartalmazzák, valamint azt is, hogy a felülvizsgálatot a kiterjesztett jótállás érvényességéig évente köteles megismételni. Tudomásul veszi, hogy az egymást követő felülvizsgálatok között maximum 13 hónap telhet el és az a következő 12 hónapig, de maximum a teljes garancia időtartamáig érvényes.
  • A vásárlónak minden évben kötelessége, hogy a (gyári) garanciális időszak lejárta előtt 60-90 nappal jelezze a felülvizsgálat szükségességét e-mailben, vagy postai úton a megadott elérhetőségeink egyikén.
  • A Vásárló kifejezetten tudomásul veszi, hogy a felülvizsgálatra való igény bejelentésének elmulasztása, azaz az éves műszaki felülvizsgálat meghiúsulása, a második egyeztetett kiszállási időpont ügyfél miatti elmaradása vagy a szerviz kiszállási díj ki nem fizetése a Vásárlóra visszavezethető okból a Hivatalos Garancia Plusz szolgáltatás érvénytelenítését, elvesztését vonja maga után.
  • A Vásárló elfogadja továbbá, hogy a felülvizsgálatra neki kell eljuttatnia a jótállással érintett árut a Szolgáltató telephelyére (1211, Budapest, Orion utca 14.). Amennyiben erre nincs lehetősége, elfogadja, hogy a Szolgáltató a mindig aktuális felülvizsgálati kiszállási díj ellenében, otthonában munkadíjmentesen átvizsgálja a jótállással érintett árut. Beépíthető háztartási gépek esetében a Vásárló elfogadja, hogy a készülék kiszereléséről (asztalos munka) neki kell gondoskodnia.
  • A Hivatalos Garancia Plusz kizárólag akkor érvényes, ha a megvásárolt, szerződésben szereplő áru gyári garanciáján felül, a gyártó által egyes estekben felkínált kiterjesztett garanciát a gyártó által megadott elektronikus regisztrációs felületen érvényesítettem, és ha az áru márkaszerviz általi beüzemelést igényel, eleget teszek, valamint az ehhez szükséges dokumentumokat megkaptam, és megőriztem.
  • Aktuális kiszállási díj:https://www.onlinemarkaboltok.hu/garancia
    • Kármegelőzési, kárenyhítési kötelezettség

Az esetleges következményi igényeket nem lehet fedezet alá vonni. A készüléktulajdonos vagy annak meghatalmazottja felelős a védett készülékért. Ez magába foglalja a gondos és előrelátó megóvást is. Olyan igényt, amelynél ez, vagyis a készülék tulajdonosától feltételezhető gondosság elmaradt, nem tartozik fedezet alá.

  • Karbantartási munkák elvégeztetése a vásárló feladatát képezi. Az ilyen okból hibás áru javítási költsége a jótállási időn belül is a vásárlót terheli. A hosszú ideig és nem megfelelő körülmények között történő tárolás a fogyasztási cikk műszaki állapotának romlását idézheti elő. Ez esetben a készüléket üzembe helyezése előtt át kell vizsgáltatni a biztonságos üzemeltetés érdekében. Az átvizsgálás költsége szintén nem tartozik a jótállási kötelezettség körébe.

Mikor nem érvényesíthető a Hivatalos Garancia Plusz szolgáltatás

A Hivatalos Garancia Plusz szolgáltatás a következő esetekben nem érvényesíthető:

  • A gyártói garancia, illetve a gyártó által kínált és a Vásárló által érvényesített kiterjesztett garancia érvényessége alatti anyag- és gyártási hibákból eredő meghibásodások nem tartoznak a Hivatalos Garancia Plusz szolgáltatás fedezeti körébe, ezeket a gyártó fedezi.
    A gyártói garancia futamidejét, ill. a szervizekre vonatkozó tájékoztatást a készülék használati utasításában, jótállási jegyében találja.
  • A Hivatalos Garancia Plusz szolgáltatás csak akkor fedezi igényét, ha Ön: rendelkezik a készülék vásárlását igazoló eredeti bizonylattal (számla) valamint rendelkezik a készülék eredeti, kitöltött jótállási jegyével, valamint a Hivatalos Garancia Plusz nyilatkozattal.
  • A Hivatalos Garancia Plusz igénybevétele során megadott adatok nem egyeznek meg a készüléken, a gyártó által elhelyezett adattábla, valamint a jótállási jegy, és vásárlást igazoló bizonylat adataival.
  • Az adattábla sérülése, hiánya, vagy hiányos, javított adatai esetén.
  • Ráadás- vagy reklámajándék meghibásodását, a Hivatalos Garancia Plusz még akkor sem fedezi, ha azokat a védett készülékkel együtt csomagolták.
  • Pótlólag vagy utólag vásárolt tartozékra vonatkozóan.
  • A szolgáltatás megszűnését eredményezi a szakszerűtlen szerelés és üzembe helyezés, a jótállási időn belüli illetéktelen beavatkozás.
  • Hivatalos Garancia Plusz szolgáltatásban viszonteladók nem vehetnek részt!
    • A Hivatalos Garancia Plusz nem biztosít jótállást:
  • Ha a Szolgáltató vagy a jótállási javítások elvégzésével megbízott szerviz bizonyítja, hogy a hiba a rendeltetésellenes használat, átalakítás, szakszerűtlen kezelés, helytelen tárolás, elemi kár vagy egyéb, a vásárlás után keletkezett okból következett be.
  • Ha a meghibásodás oka saját vagy idegen vétkességre vezethető vissza.
  • Felhasználási anyag és kopó egységek, mint pl., ékszíjak, szénkefék, izzók, akkumulátorok stb. meghibásodása, elhasználódása esetén.
  • A védett készüléknek a gyártó által megadott felhasználási célon kívüli alkalmazásakor, a nem rendeltetésszerű használat esetén, vagy az üzemi előírások figyelmen kívül hagyása esetén. Ez vonatkozik minden olyan hibára is, amely visszaélésre, szakszerűtlen használatra vagy nem megfelelő megóvásra vezethető vissza, beleértve az üzleti, üzemi célú felhasználásokat is.
  • A normál, szokásos módon történő elhasználódás és kopás által keletkezett meghibásodások, ill. értékcsökkenések esetén, valamint az esetleges szerviz-, beállítási és tisztítási munkálatok költségeire.
  • A készülék teljesítményének fokozatos csökkenése esetén.
  • Mindenfajta vízkő okozta meghibásodás esetén, amely a készülék szakszerűtlen kezelésére, ill. kopásra vezethető vissza.
  • Fizikai károk (például: törés, folyadék beömlés, túláram stb.) esetén.
  • Olyan meghibásodások esetén, amelyek a használat miatti fokozatos romlási meghibásodásnak (környezettől- és/vagy elhasználódástól függő hibák) minősülnek.
  • Rendszeres használatból eredő fokozatos elhasználódás esetén.
  • Korrózió, oxidáció vagy lerakódás hatására keletkezett meghibásodás esetén.
  • Külső hatás okozta károk, üzembe-, illetve újra üzembe helyezési költségek esetén.
  • Karbantartási, beállítási, ellenőrzési, módosítási, tisztítási költségekre, valamint ezekkel kapcsolatban felmerülő károsodásokra.
  • Áramkimaradás okozta károk esetén.
  • Esztétikai részekre, például: könnyű burkolatok, gombok, fogantyúk, műanyag vagy fém burkolatok, jelvények vagy egyéb ismertetőjelek károsodása, továbbá olyan kisebb károsodások esetén, amelyek nem befolyásolják az áru használhatóságát, az áru működését, mint például karcolások és más hasonló károsodások esetén.
  • Az áruhoz helytelenül csatlakoztatott elektromos-, gáz- vagy vízellátás hibája miatt vagy ezek miatt bekövetkező üzemzavar okán fellépő károkra.
  • Zárlatos meghibásodására, horpadásra és karcolásra.
  • Azon esetekben, melyekben az árut nem magáncélra vagy nem belföldön használták.
  • Olyan átalakításra, illetve olyan kiegészítő használatára, amely nincs összhangban a gyártó ajánlásaival.
  • Abból fakadó hibákra, melyek abból adódnak, hogy az eredeti hiba észlelését követően az árut továbbra is használták.
  • Hosszabb időn át fennálló nedvesedés vagy párásodás miatt fellépő károkra.
    • Hibabejelentés, hibabejelentési eljárás

Esetleges anyag- és gyártási hibából eredő hiba bekövetkeztekor a következő képpen járjon el.
A meghibásodást, ill. a meghibásodás lefolyását a készüléktulajdonosnak magának kell megfogalmaznia és leírnia

A Vásárlónak a káresemény bekövetkezése, de legkésőbb a tudomására jutása után azt haladéktalanul, legkésőbb 3 napon belül be kell jelentenie (munkanapokon 9 és 17 óra között).

Telefonszám: 06-1/478-2128

E-mail cím: garanciaplusz@onlinemarkabolt.hu

A fenti online felületen pontosan le kell írni a meghibásodás bekövetkeztének lefolyását.
Kérjük, saját maga töltse ki az űrlapot pontosan és a valóságnak megfelelően, annak érdekében, hogy elkerüljük a felesleges utólagos kérdéseket, ami az igényrendezést feleslegesen meghosszabbítja.
Hamis vagy szándékosan helytelen adatok megadása az igényrendezés elutasításhoz, a végzett javítások értékének visszaköveteléséhez, vagy akár büntetőjogi következményekhez vezethet.

A 10 kg-nál könnyebb vagy tömegközlekedési eszközön kézicsomagként szállítható méretű (40x40x80 cm vagy 20x20x200 cm-nél kisebb méretű) készülék javítás céljából történő szállításáról a Vásárlónak kell gondoskodnia a Szolgáltató Telephelyére (1211, Budapest, Orion utca 14.).

Amennyiben 10 kg-ot meghaladja a hibás készülék súlya, a készülék javításáról a Szolgáltató gondoskodik a Vásárló otthonában, illetve a készülék tartózkodási helyén, Magyarország területén belül.

Amennyiben a javítás a helyszínen történik, a Vásárló köteles mindent megtenni annak érdekében, hogy az előre egyeztetett időpontban és helyszínen elérhető legyen, annak érdekében, hogy a Szolgáltató részéről kijelölt szakember a sérült készüléket megvizsgálhassa, javíthassa.
Amennyiben az előre egyeztetett időpontban (a Szolgáltató által kijelölt szakember kiszállásakor) ez nem valósul meg, a kiszállás díja a Vásárlót terheli.

  • A szolgáltatás esedékessége

A Szolgáltató kötelezi magát, hogy a javítással kapcsolatos ügyintézést a kárbejelentés napjától számítva 14 napon belül megkezdi.

Figyelem!
A szükséges alkatrészek beszerzése az alkatrész típusától és beszerzési helyétől függően néhány hetet vehet igénybe, de nem haladhatja meg a 90 napot. Amennyiben az alkatrész beszerzése a Szolgáltatón kívül álló okokból meghiúsul, azaz a javítás 90 napon belül nem teljesíthető, a Szolgáltató kötelezi magát, hogy a Vásárló részére egy új cserekészüléket biztosítson. A cserekészülék műszakilag minimum megegyezik a régivel.

  • A szolgáltató adatai

Név: Onlinemárkabolt Magyarország Kft.
Székhely:7624 Pécs, Szigeti út 144
Levelezési cím: 7624 Pécs, Szigeti út 144
Cégjegyzékszám: 02-09-083819
Email cím: ugyfelszolgalat@onlinemarkabolt.hu
Telefonszám: 06-1/478-2128

13.    Felelősség

Vásárló a Webáruházat kizárólag a saját kockázatára használhatja, és elfogadja, hogy Szolgáltató nem vállal felelősséget a használat során felmerülő vagyoni és nem vagyoni károkért a szándékosan okozott, továbbá az emberi életet, testi épséget vagy egészséget megkárosító szerződésszegésért való felelősségen túlmenően.

Szolgáltató kizár minden felelősséget a Webáruház használói által tanúsított magatartásért. Vásárló köteles gondoskodni arról, hogy a Webáruház használata során harmadik személyek jogait vagy a jogszabályokat se közvetlenül, se közvetett módon ne sértse. Vásárló teljes mértékben és kizárólagosan felelős saját magatartásáért, Szolgáltató ilyen esetben teljes mértékben együttműködik az eljáró hatóságokkal a jogsértések felderítése végett.

A Vásárlók által a Webáruház használata során esetlegesen elérhetővé tett tartalmat a Szolgáltató jogosult, de nem köteles ellenőrizni, és a közzétett tartalmak tekintetében a Szolgáltató jogosult, de nem köteles jogellenes tevékenység folytatására utaló jeleket keresni.

A szolgáltatás oldalai olyan kapcsolódási pontokat (linkeket) tartalmazhatnak, amelyek más szolgáltatók oldalaira vezetnek. E szolgáltatók adatvédelmi gyakorlatáért és más tevékenységéért Szolgáltató nem vállal felelősséget.

Az Internet globális jellege miatt Vásárló elfogadja, hogy a Webáruház használata során a vonatkozó nemzeti jogszabályok rendelkezéseit is figyelembe véve köteles eljárni. Amennyiben a Webáruház használatával összefüggő bármely tevékenység a Vásárló államának joga szerint nem megengedett, a használatért kizárólag Vásárlót terheli a felelősség.

Amennyiben a Vásárló a Webáruház felületén kifogásolható tartalmat észlel, köteles azt haladéktalanul jelezni a Szolgáltatónak. Ha a Szolgáltató jóhiszemű eljárása során a jelzést megalapozottnak találja, jogosult az információ haladéktalan törlésére vagy annak módosítására.

Az egyes árucikkeknél megjelenített képek illusztrációk, ezért azok a valóságtól eltérhetnek. Az onlinemarkaboltok.hu Webáruházban található információk jóhiszeműen kerültek felhelyezésre, azonban azok kizárólag tájékoztató célt szolgálnak, az információk pontosságáért, teljességéért, az adatbázisban szereplő esetleges hibákért, elírásokért nem vállalunk felelősséget.

Szolgáltató nem vállal felelősséget:

  • Az internetes hálózatban történő bármilyen működési hibáért, ill. az Onlinemárkabolt.hu Webáruház használatának ezen hibákon alapuló akadályoztatásáért, zavaraiért és az ezekből adódó következményekért.
  • Bármilyen adat, vagy akár elküldött akár fogadott e-mail elvesztéséért, meg nem érkezéséért, késlekedéséért és az ebből adódó következményekért.
  • Akár a küldő akár a fogadó oldalán a spam-szűrő túlzott aktivitása miatt a leveleknek Levélszemét/Spam/Promotion stb. mappába kerüléséért, illetve az ebből adódó következményekért, esetleges elvesztésért, törlésért.
  • Bármelyik kommunikációs vonalban történő bármilyen meghibásodásért, akár a küldő, akár a fogadó oldalán, akár a közbeeső csatornák bármelyikén.

Szolgáltató előzetes értesítés nélkül is fenntartja a jogot bármely ár, adat, határidő és egyéb paraméter, valamint a szerződési feltételek megváltoztatására. Ezen változtatás, vagy bármely módosítás a Webáruházban való megjelenés, feltüntetés időpontjában lép életbe. Amennyiben Vásárló bármely módosítással nem ért egyet, a vásárlás nem lehetséges. Az eszközölt módosítás nem érinti a már megkötött, de még nem teljesített szerződéseket. Vásárló teljeskörűen és korlátlanul felel az általa megadott adatokért.

14.    Jogérvényesítési lehetőségek14.1      Panaszügyintézés helye, ideje, módja

A Vásárló az áru megvásárlása során esetlegesen felmerülő panasz, reklamáció, adatbeviteli hiba esetén a Szolgáltatóval a megjelölt elérhetőségek valamelyikén veheti fel a kapcsolatot. A Szolgáltató panaszkezelése minden esetben térítésmentes.

A minőségi panaszok minden esetben kivizsgálásra kerülnek. Szolgáltató a szóbeli panaszt, amennyiben arra lehetősége van, azonnal orvosolja. Ha a szóbeli panasz azonnali orvoslására nincs lehetőség, a panasz jellegéből adódóan, vagy ha a Vásárló a panasz kezelésével nem ért egyet, akkor a Szolgáltató a panaszról jegyzőkönyvet vesz fel, amelyet öt évig, a panaszra tett érdemi válaszával együtt megőriz. Szolgáltató a telefonon vagy egyéb elektronikus hírközlési szolgáltatás felhasználásával közölt szóbeli panasz esetén a Vásárlónak legkésőbb az érdemi válasszal egyidejűleg megküldi a jegyzőkönyv másolati példányát. Minden egyéb esetben a Szolgáltató az írásbeli panaszra vonatkozó szabályok szerint jár el.

Szolgáltató a hozzá írásban érkezett panaszt 30 napon belül érdemben megválaszolja. Az intézkedés jelen szerződés értelmében a postára adást jelenti. A panasz elutasítása esetén Szolgáltató az elutasítás indokáról tájékoztatja a Vásárlót.

14.2      Egyéb jogérvényesítési lehetőségek

Amennyiben Szolgáltató és Vásárló között esetlegesen fennálló jogvita Szolgáltatóval folytatott tárgyalások során nem rendeződik, a Vásárló jogosult:

  • Panasztételre a fogyasztóvédelmi hatóságnál,
  • Békéltető testület eljárásának kezdeményezésére

A Békéltető testületek elérhetőségei:

Baranya Megyei Békéltető Testület Cím: 7625 Pécs, Majorosy Imre u. 36.; Telefonszám: 06-72-507-154; E-mail: kerelem@baranyabekeltetes.hu; info@baranyabekeltetes.hu; Honlap: www.baranyabekeltetes.hu

Bács-Kiskun Megyei Békéltető Testület Cím: 6000 Kecskemét, Árpád krt. 4.; Telefonszám: 06-76-501-500; 06-76-501-525, 06-76-501-523; Fax: 06-76-501-538; E-mail: bekeltetes@bacsbekeltetes.hu; Honlap: www.bacsbekeltetes.hu

Békés Megyei Békéltető Testület Cím: 5600 Békéscsaba, Penza ltp. 5.; Telefonszám: 06-66-324-976; Fax: 06-66-324-976; E-mail: bekeltetes@bmkik.hu

Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Békéltető Testület Cím: 3525 Miskolc, Szentpáli u. 1.; Telefonszám:06-46-501-091;06-46-501-870; E-mail: bekeltetes@bokik.hu; Honlap: www.bekeltetes.borsodmegye.hu

Budapesti Békéltető TestületCím: 1016 Budapest, Krisztina krt. 99. III. em. 310.; Telefonszám: 06-1-488-2131; E-mail: bekelteto.testulet@bkik.hu; Honlap: bekeltet.bkik.hu;

Csongrád Megyei Békéltető Testület Cím: 6721 Szeged, Párizsi krt. 8-12.; Telefonszám: 06-62-554-250/118; E-mail: bekelteto.testulet@csmkik.hu

Fejér Megyei Békéltető Testület Cím: 8000 Székesfehérvár, Hosszúsétatér 4-6.; Telefonszám:06-22-510-310; Fax: 06-22-510-312; E-mail: bekeltetes@fmkik.hu; Honlap: www.bekeltetesfejer.hu

Győr-Moson-Sopron Megyei Békéltető Testület Cím: 9021 Győr, Szent István út 10/a.; Telefonszám: 06-96-520-217; E-mail: bekeltetotestulet@gymskik.hu

Hajdú-Bihar Megyei Békéltető Testület Cím: 4025 Debrecen, Vörösmarty u. 13-15.; Telefonszám: 06-52-500-710, 06-52-500-745; Fax: 06-52-500-720; E-mail: bekelteto@hbkik.hu

Heves Megyei Békéltető Testület Cím: 3300 Eger, Hadnagy utca 6. fszt.; Telefonszám: 06-36-416-660/105; E-mail: bekeltetes@hkik.hu

Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Békéltető Testület Cím: 5000 Szolnok, Verseghy park 8. III. emelet 305-306.; Telefonszám: 06-20-373-2570; E-mail: bekeltetotestulet@iparkamaraszolnok.hu

Komárom-Esztergom Megyei Békéltető Testület Cím: 2800 Tatabánya, Fő tér 36.; Telefonszám: 06-34-513-010; Fax: 06-34-316-259; E-mail: bekeltetes@kemkik.hu; Honlap: www.kemkik.hu, www.kembekeltetes.hu

Nógrád Megyei Békéltető Testület Cím: 3100 Salgótarján, Mártírok útja 4. fszt. 14.; Telefonszám: 06-32-520-860; Fax: 06-32-520-862; E-mail: nkik@nkik.hu; Honlap: www.nkik.hu

Pest Megyei Békéltető Testület Cím: 1055 Budapest, Ballasi Bálint utca 25. 4/2.; Levelezési cím: 1364 Budapest, Pf.: 81; Telefonszám: 06-1-792-7881; E-mail: pmbekelteto@pmkik.hu; Honlap: www.panaszrendezes.hu, www.pestmegyeibekelteto.hu

Somogy Megyei Békéltető Testület Cím: 7400 Kaposvár, Anna u.6.; Telefonszám: 06-82-501-026, 06-81-501-000; E-mail: skik@skik.hu; Honlap: www.skik.hu

Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Békéltető Testület Cím: 4400 Nyíregyháza, Széchenyi u. 2.; Telefonszám: 06-42-420-180; Fax: 06-42-420-180; E-mail: bekelteto@szabkam.hu

Tolna Megyei Békéltető Testület Cím: 7100 Szekszárd, Arany J. u. 23-25. III. emelet; Telefonszám: 06-74-411-661, 06-30-664-2130; Fax: 06-74-411-456; E-mail: kamara@tmkik.hu

Vas Megyei Békéltető Testület Cím: 9700 Szombathely, Rákóczi Ferenc utca 23.; Telefonszám: 06-94-312-356, 06-94-506-645; E-mail: bea@bmkik.hu

Veszprém Megyei Békéltető Testület Cím: 8200 Veszprém, Radnóti tér 1. földszint 115-116.; Telefonszám: 06-88-814-121, 06-88-814-111; Fax: 06-88-412-150; E-mail: info@bekeltetesveszprem.hu; Honlap: bekeltetesveszprem.hu;

Zala Megyei Békéltető Testület Cím: 8900 Zalaegerszeg, Petőfi u. 24.; Telefonszám: 06-92-550-513; Fax: 06-92-550-525; E-mail: zmbekelteto@zmkik.hu; Honlap: www.bekelteteszala.hu;

  • Bírósági eljárás kezdeményezésére, valamint
  • Online vitarendezésre

Online adásvételi szerződéssel összefüggő határon átnyúló fogyasztói jogvita esetén a fogyasztók az online vásárláshoz kapcsolódó, határon átnyúló jogvitáikat elektronikusan tudják rendezni a következő linken https://webgate.acceptance.ec.europa.eu/odr/main/?event=main.home.show&reload=false 

elérhető online platformon keresztül beadott elektronikus panasz útján.

Magyarországon a Budapesti Békéltető Testület (BBT) jár el az online adásvételi szerződésekhez kapcsolódó határon átnyúló fogyasztó és kereskedő közötti jogvitákban.

15.    Az Általános Szerződési Feltételek egyoldalú módosítása

Szolgáltató jogosult jelen Általános Szerződési Feltételeket a Vásárló Webáruházon történő előzetes tájékoztatása mellett, egyoldalúan is módosítani. A módosított rendelkezések a hatályba lépést követően a Webáruház első használata alkalmával válnak hatályossá Vásárlóval szemben, azokat a módosítást követően indított ügyekre kell alkalmazni.

Szolgáltató továbbá fenntartja a jogot, hogy bármikor, bármilyen változtatást, javítást hajtson végre a Webáruházon, előzetes figyelmeztetés nélkül. A Szolgáltató továbbá fenntartja a jogot, hogy a Webáruházat más domain név alá helyezze át.

16.    Szerzői jogok

A Webáruház egésze, annak grafikus elemei, szövege és technikai megoldásai és elemei szerzői jogi védelem vagy más szellemi alkotáshoz fűződő jog védelme alatt állnak.

Szolgáltató a feljogosított felhasználója a Webáruházon, valamint a Webáruházon keresztül értékesített áruk során megjelenített valamennyi tartalomnak, bármely szerzői műnek, illetve más szellemi alkotásnak (ideértve többek közt valamennyi grafikát és egyéb anyagokat, a Webáruház felületének elrendezését, szerkesztését, a használt szoftveres és egyéb megoldásokat, megvalósítást).

A Webáruház tartalmának, valamint egyes részeinek fizikai vagy más adathordozóra mentése vagy kinyomtatása a Szolgáltató előzetes írásbeli hozzájárulása esetén engedélyezett csak. A Webáruház használata, illetve az ÁSZF egyetlen rendelkezése sem biztosít jogot a Vásárlónak a Webáruházban szereplő bármely kereskedelmi névnek vagy védjegynek bármely használatára, hasznosítására. A Webáruház rendeltetésszerű használatával járó megjelenítésen, az ehhez szükséges ideiglenes többszörözésen és a magáncélú másolatkészítésen túl e szellemi alkotások a Szolgáltató előzetes írásbeli engedélye nélkül semmilyen egyéb formában nem használhatók fel vagy hasznosíthatók.

Külön megállapodás, vagy az erre a célra szolgáló szolgáltatás igénybevétele nélkül tilos a Szolgáltató által rendelkezésre bocsátott felület, illetve keresőmotorok megkerülésével a Szolgáltató adatbázisát módosítani, lemásolni, abban új adatokat elhelyezni, vagy meglévő adatokat felülírni.

17.    Vegyes rendelkezések

Szolgáltató jogosult a www.garanciaplusz.hu felületén keresztül történő előzetes tájékoztatása mellett, egyoldalúan is módosítani a Hivatalos Garancia Plusz jótállás feltételeit, vagy a jótállás további igénybevételi lehetőségét megszüntetni.

A módosított rendelkezések a hatályba lépést követően válnak hatályossá, azokat a módosítást követően igényelt Hivatalos Garancia Plusz jótállásra kell alkalmazni.

A jótállás megszüntetése nem érinti azon árukra fennálló jótállást, amelyet a vásárlók már igénybe vettek, a Szolgáltató ilyen áruk esetében a jelen Felételek szerint biztosítja a jótállás érvényesítésének lehetőségét.

A 7 év garanciával kizárólag természetes személyek élhetnek, nem természetes személy, azaz cég esetében nem áll módunkban ezt biztosítani.

Jogszabályban foglalt elállási idő leteltével nem áll módunkban a Hivatalos Garancia Plusz lemondást elfogadni.

A jótállási jegy mintáját itt tekintheti meg.

Jelen Általános Szerződési Feltételek hatályba lépésének ideje: 2022.05.27.

 

Szállítás

A saját készleten lévő termékek („Raktáron! Gyorsan kiszállítjuk, vagy Budapesten átvehető” felirat a terméken) kiszállításának határideje 1-14 nap, a túraútvonal alapján, melyet megtekinthet az „Szálltás” Menüpontban.
A Szolgáltató által megadott várható szállítási idő változhat, az előre nem látható forgalmi események miatt, szállítást végző munkatársak mindent megtesznek a bekövetkezett változás tájékoztatása érdekében. Minden ügyfelet telefonon tájékoztatnak a változás okáról és a pontos új érkezés időről.
A „RAKTÁRON” vagy "Rendelhető" feliratú termékeink esetében (nem saját raktárkészleten) a szállítás határideje változhat 1-120 nap, az itt megadott szállítási idő csak a várható érkezést tartalmazza, ami eltérhet a megrendelt készülék beérkezése függvényében, melyről pontos tájékoztatást küldünk, ha változás történik.
A megrendelés visszaigazolása minden esetben telefonon történik, mely során a kiszállítás várható dátumát az Ön tudomására hozzuk legkorábban a kiszállítást megelőző napon. Amennyiben a kiszállítás meghiúsul bármilyen ok miatt, úgy késedelmes kiszállítás esete áll fent, mely kizárólag akkor róható fel, ha a webáruház nem tett meg minden elvárható lépést annak érdekében, hogy az ügyfelet tájékoztassa, és a késés okát mielőbb elhárítsa.

Szállítás díja
Szállítási oldalunkon találja szállítási díjainkat: https://bpraktar.hu/termekatvetel

A házhoz szállítás módosításának jogát fenntartjuk. A 20.000 Ft alatti megrendelések esetén MPL szolgáltatással küldhetjük a megrendelést, mely díjtalan. A feltüntetett szállítási áraink 2016.12.01-től visszavonásig érvényesek.
A felsorolt szállítási díjak kizárólag Magyarország területén érvényesek.
Az általunk forgalomba hozott, vagy azzal jellegében és funkciójában megegyező régi, készülékeket tudjuk elszállítani. (Csak az előre kiszerelt készüléket- kérjük jelezze megrendeléskor!)
Szállítási módok

OKOS szállítás, rend garanciával.
A szállítási csomag tartalmazza:
- Otthonában a kívánt helyre tesszük a készüléket,
- Készüléket kicsomagoljuk
- Sérülésmentességet ellenőrizzük
- Tesztindítást végzünk (kizárólag a dugvillával ellátott készülékeken)*
- Csomagolóanyagot elszállítjuk
- Telefonos kapcsolattartást a szállításkor
*Nem egyenlő a beüzemelés szolgáltatásunkka.
*gázüzemű készülékek üzembe helyezését, teszt indítását (gáz ki és bekötését) nem végezzük el.
KÉNYELMES szállítás
A szállítási csomag tartalmazza:
- Lakásába bevisszük a készüléket
- Kicsomagoljuk
- Sérülésmentességet ellenőrizzük.
INGYENES SZÁLLÍTÁS
- A KÉSZÜLÉKET CSAK A BEJÁRATI AJTÓIG SZÁLLÍTJUK!
- Semmilyen extra szolgáltatást nem tartalmaz!

onlinePénztárca

1. Mi az onlinePénztárca?

Az onlinePénztárca a legújabb fizetőeszköz, mellyel napi online vásárlásaid során is spórolhatsz, most 5 ezer forintot ajándékként bele is teszünk, megrendelésed után, mely hétről hétre 500 forintot kamatozik neked. Így ha kicsit később szeretnél vásárolni onlinePénztárcáddal, folyamatosan egyre nagyobb összeg lesz benne.

2. Hol tudok fizetni vele?

Az oldalunkon IDE kattintva megnézheted az onlinePénztárcát elfogadó webáruházakat, ahol kedvedre kereshetsz a korrekt webáruházak termékei között

3. Hogyan lesz benne pénz?

A legjobb webáruházak egyedi ajánlataiban, vásárlásaid során különböző, minimum 5-15.000 Ft összeggel ajándékoznak meg.

Bővebben: iTT

Szolgáltatások

Beüzemelés (csak szabadon álló készülékeknél) 8990 Ft

A szolgáltatás tartalma:

  • A készülék üzemeltetési helyére szállítása
  • A készülék kicsomagolása, a sérülésmentesség ellenőrzése
  • Csomagolóanyagok, rögzítő csavarok eltávolítása
  • Rákötés a víz- és csatornahálózatra
  • Készülék szintbe állítása
  • Áramhálózatra csatlakoztatás és bekapcsolás
  • A régi készülékét kikötjük, elszállítjuk
  • gázüzemű készülékek üzembe helyezését (gáz ki és bekötését) nem végezzük el.

 A szolgáltatás igénybevételének feltételei:

  • A szolgáltatás kizárólag a szabadon álló (vagy pult alá építhető) mosogatógépek, mosógépek, szárítógépek, mosó-szárítógépek, szabadon álló fagyasztók, szabadon álló hűtők esetén vehető igénybe.
  • A beüzemelés szolgáltatásunk csak munkadíjat tartalmaz, szerelési anyagokat nem.
  • A beüzemeléshez szükséges vízcsövet, szennyvíz csövet (a csatlakozó kivételével!), valamint az áramkábelt valamennyi készülék gyárilag tartalmazza. A csövek mérete átlagosan 1-1,5m.
  • A szolgáltatás megrendelésénél kérjük, vegye figyelembe, hogy a bekötést akkor tudjuk vállalni, ha a kiállások rendelkezésünkre állnak, a készülék tervezett helyétől adott távolságon belül vannak, vagy a helyszínen a szükséges szerelési anyagok is megtalálhatóak pl. bilincsek.
  • A szolgáltatás vízvezeték-szerelési munkát nem tartalmaz, a szolgáltatást abban az esetben tudjuk biztosítani, ha a víz-, csatorna-, és elektromos hálózat megfelelő minőségben rendelkezésre áll (pl. működőképes sarokszelep, megfelelő szennyvízkiállás stb.)
  • Kérjük, vegye figyelembe, hogy a beüzemelést akkor tudjuk elvégezni, ha a készülék megközelíthető, a bútorok áthelyezését nem tudjuk vállalni. Az esetleges, bútormozgatásból eredő károkért felelősséget nem vállalunk.

Mikor utasíthatjuk vissza a beüzemelés szolgáltatás elvégzését?

  • A készülék szennyvíz- vízhálózat- vagy egyéb bekötési távolsága 1 – 1,5 méternél több
  • A bútor adottságai nem teszik lehetővé a bekötést pl. bútort kell vágni, mozgatni, mert a készülék nem fér el
  • A (falból, bútorból) kivezető cső nem elég hosszú
  • Nem lehet elzárni a bejövő víznyomást pl. nincs sarokszelep, emiatt csöpög, folyik a víz…
  • Fontos információ: a szennyvíz szifon nem tartozéka a készüléknek

Minden további, fent nem említett készülék beüzemeléséről a vásárló köteles gondoskodni, a Webáruház semmilyen további kötelezettséggel nem tartozik a vásárló felé. Különös tekintettel a gázüzemű készülékek üzembe helyezésére, amit minden esetben a vásárló kérésére kizárólag az adott márka szakszervize végezhet el.

Próbaindítás, teszt indítás (kizárólag a dugvillával ellátott készülékekre)

A próbaindítás szolgáltatásunk önállóan is igényelhető kizárólag a villásdugóval ellátott gépekre.

A próbaindítás a készülékek áram alá helyezését jelenti, azaz a gép elektromos berendezésének a tesztelésére, működőképességének ellenőrzésére szolgál. Ilyenkor nem indítunk el programot / adott funkciót (pl. nem készítünk be kávét és úgy kapcsoljuk be a készüléket, vagy melegítünk teát a mikróban) csak teszteljük, működik-e a készülék, áram alá helyezhető-e.

Felhívjuk a figyelmét, hogy:

  • Ilyenkor nem várjuk végig a programot, csak teszteljük, működik-e a készülék, áram alá helyezhető-e.
  • A próbát csak akkor tudjuk elvégezni, ha a készülék közelében van konnektor, vagy megfelelő hosszúságú a hosszabbító.
  • A szolgáltatás díja a szállítási díjon felül fizetendő!
  • A próbaindítás nem egyezik meg a beüzemelés szolgáltatásunkkal.
  • gázüzemű készülékek üzembe helyezését (gáz ki és bekötését) nem végezzük el.

Kicsomagolás

  • Ellenőrizze le sérülésmentes a készülék, erre a készülékre volt e szüksége.

BEÜZEMELÉS AJTÓFORDÍTÁSSAL CSAK 9 990 Ft

(csak hűtőszekrényeknél és fagyasztóknál) amelyik alkalmas rá és nem igényel plusz alkatrészt.

Hűtőszekrényeknél a beüzemelés mellett a készülék ajtaját is megfordítjuk, ha szeretné. Készüléktípustól függ, melyik modellnél tudjuk ezt elvégezni. Erről kérjük, érdeklődjön szakértő kollégáinknál. A Beüzemelés ajtófordítással szolgáltatásunk időigényes művelet, ezért kérjük, erre vonatkozó igényét már megrendeléskor jelezze.

A hűtőszekrény és fagyasztó beüzemelése a következőket foglalja magában:
A készülék üzemeltetési helyére szállítása
A készülék kicsomagolása, a sérülésmentesség ellenőrzése
Csomagolóanyagok eltávolítása
Áramhálózatra csatlakoztatás és bekapcsolás

A szolgáltatás igénybevételére szintén a Beüzemelés Próbaindítással pontban megfogalmazott feltételek érvényesek.

Csomagolóanyag elszállítás 990 Ft

  • A szolgáltatás megrendelése esetén a szállítást végző munkatársak elhozzák a csomagolóanyagot
  • tartalmazza a hulladék összegyűjtését valamit hulladékkezelő létesítménybe történő elszállítását
Promóciók

1. Liebherr +3 év garancia ajándékba regisztrációért

GaranciaPlusz: 5* év garancia Liebherr hűtő- és/vagy fagyasztókészülékére

Hosszabbítsa meg három évvel ingyenesen új Liebherr készüléke garanciáját!

A GaranciaPlus megszerzéséhez egyszerűen csak töltse ki a Liebherr oldalán lévő űrlapot.

A GaranciaPlusz a következőket kínálja Önnek:

  • 5 évig tartó biztonság
  • az első két év jótállásához hasonlóan összesen 5 évig: nincs útiköltség, munkadíj, cserealkatrész költség és kiszállási díj
  • nincsenek előre láthatatlan kiadások
  • hozzáértő szervízcsapat magasan képzett -a Liebherr hűtő- és fagyasztókészülékek javítási és szervizmunkáira szakosodott- munkatársakkal

Ingyenes jótállás igényléséért: Kattintson ide!

(Az 5 évre szóló ingyenes garanciát az akció visszavonásáig minden 2020. január 1. után vásárolt készülékre biztosítja Liebherr. Az első 24 hónapos jótállást követő további három év garancia ingyenes igénybevételének feltétele a regisztráció.)

*A 2021-es évben megváltozott garancia feltételek miatt a 250.000 Ft-ot meghaladó háztartási készülékekre a gyárót 3 év alapgaranciát vállal. A regisztárcióval ajándékba kap +2 év garancia időt, így lesz 5 év garancia ideje.

*ez a promóció csak a magáncélú eszközökre érvényes

A 250.000 Ft alatti háztartási készülékek esetében a Liebherr alapgarancia 2 év és a regisztárcióért cserébe kap ajándékba +3 évet, így lesz 5 év gyári garanciája.

Az ajánlat érvényes visszavonásig, vagy a (regisztrációs weboldalon feltüntetett időpontig).

Adatkezelési tájékoztató
ADATVÉDELMI NYILATKOZAT

Adatkezelési tájékoztató

Jelen dokumentum tartalmazza az Onlinemárkabolt Magyarország Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. (a továbbiakban: Szolgáltató), mint a https://www.bpraktar.hu/  oldal üzemeltetője (a továbbiakban: Adatkezelő) tájékoztatását az oldalon (a továbbiakban: Honlap) személyes adatot megadó személyek (a továbbiakban: Érintett) tekintetében a megadott személyes adatoknak a kezelésével kapcsolatban.

Elérhetőségeink:

Név: Onlinemárkabolt Magyarország Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.

Székhely: 7624 Pécs, Szigeti út 144.

E-mail cím: ugyfelszolgalat@pbraktar.hu

Az adatkezelési tájékoztató a 2016/679 számú Általános adatvédelmi rendelet (a továbbiakban: Rendelet) szabályaival összhangban készült.

1.       A kezelt adatok köre, az adatkezelés jogalapja, célja, és az adatkezelés időtartama

1.1.   Chat érdekében kezelt adatok

Adatkezelési esetkör leírása, az adatkezelés célja és a kezelt adatok köre

A Honlapon lehetőséget biztosítunk az Ön számára, hogy közvetlenül kapcsolatba lépjen velünk a chat ablak megnyitásával és használatával.

A chat ablak használatához az üzenetét és az üzenetben megadott esetleges adatait kezeljük.

Az adatkezelés célja a chat lehetőségének biztosítása és a kapcsolattartás fenntartása a Honlapon.

Adatkezelés jogalapja

Az adatkezelés jogalapja a Rendelet 6. cikk (1) bekezdés a) pontja alapján az Ön hozzájárulása.

Adatkezelés időtartama

Az adatokat a chatablak bezárásáig kezeljük.

1.2.   Hírlevélküldés érdekében kezelt adatok

Adatkezelési esetkör leírása, az adatkezelés célja és a kezelt adatok köre

Célunk, hogy a Honlapon elérhető termékekkel, valamint speciális ajánlatainkkal kapcsolatos információkat juttassunk el az Ön számára, amennyiben ehhez hozzájárul.

Az adatkezelés célja ajánlatok ismertetése a hírlevélre feliratkozó személyek számára.

Adatkezelés jogalapja

Az adatkezelés jogalapja a Rendelet 6. cikk (1) bekezdés a) pontja alapján az Ön hozzájárulása.

Adatkezelés időtartama

Az adatokat egészen addig kezeljük, amíg Ön nem iratkozik le a hírlevélről, a hírlevélben található leiratkozás linkre kattintva vagy más módon nem kéri adatai törlését.

1.3.   Szerződés teljesítése érdekében kezelt adatok

Adatkezelési esetkör leírása, az adatkezelés célja és a kezelt adatok köre

Amennyiben megrendelést ad le, szerződés teljesítése érdekében kezelnünk kell az Ön nevét, szállítási és számlázási címét, e-mail címét és telefonszámát.

A megrendelés során email címére küldjük a megrendeléssel kapcsolatos információkat, ha a megrendeléssel kapcsolatban erre szükség van, a szállítási címre végezzük el a szállítást és megadott adatai alapján állítunk ki Önnek a számlát. 

A megrendelése házhoz szállítása érdekében az Ön szállítási címét meg kell osztanunk a szállításban közreműködő futárunkkal.

Az adatkezelés célja a szerződés teljesítése.

Adatkezelés jogalapja

Az adatkezelés jogalapja a Rendelet 6. cikk (1) bekezdés b) pontja alapján az Önnel, mint vásárlóval kötött szerződés teljesítése.

A számla esetében a számla kiállítása az Áfa törvény alapján, megőrzése a számvitelről szóló törvény alapján jogi kötelezettség, így a számla esetében az adatkezelés jogalapja a rendelet 6. cikk (1) bekezdés c) pontja.

Az adatok megadása feltétele a szerződéskötésnek, elengedhetetlen a vásárlás teljesítése érdekében.

Adatkezelés időtartama

Adatait a szerződés teljesítését követően a polgári jogi elévülési idő leteltéig (ami 5 év) kezeljük, a számlán szereplő adatokat azonban 8 évig kell megőriznünk a számvitelről szóló törvény előírásai szerint. 

1.4.   Regisztráció érdekében kezelt adatok

Adatkezelési esetkör leírása, az adatkezelés célja és a kezelt adatok köre

A Honlapon lehetőség van regisztráció létrehozására, melyhez a megrendelés megadásakor szereplő adatait kezeljük.

Lehetősége van továbbá a Honlapon történő regisztráció során Facebook-os, illetve Google fiókkal történő belépésre. Ebben az esetben a regisztráció során a név és az e-mail cím adatok automatikusan rögzítésre kerülnek.

Az adatkezelés célja a regisztráció biztosítása.

 Adatkezelés jogalapja

Az adatkezelés jogalapja a Rendelet 6. cikk (1) bekezdés a) pontja alapján az Ön hozzájárulása.

Adatkezelés időtartama

A regisztráció érdekében kezelt adatokat a regisztráció törléséig kezeljük.

1.5.   Kapcsolati menüpont érdekében kezelt adatok

Adatkezelési esetkör leírása, az adatkezelés célja és a kezelt adatok köre

Önnek a Honlapon lehetősége van arra, hogy közvetlenül kapcsolatba lépjen velünk a „Kapcsolat” menüpontban található űrlap kitöltésével.

A „Kapcsolat’ menüpontban az alábbi adatok megadása szükségesek:

  • vezetéknév;
  • keresztnév;
  • e-mail cím;
  • telefonszám;
  • üzenet.

Az adatkezelés célja a kapcsolattartás fenntartása.

 Adatkezelés jogalapja

Az adatkezelés jogalapja a Rendelet 6. cikk (1) bekezdés a) pontja alapján az Ön hozzájárulása.

Adatkezelés időtartama

Az adatokat a kapcsolatfelvétel lezárulásáig kezeljük.

1.6.   Személyre szabott ajánlatkérés érdekében kezelt adatok

Adatkezelési esetkör leírása, az adatkezelés célja és a kezelt adatok köre

Önnek a Honlapon lehetősége van arra, hogy személyre szabott ajánlatkérést kérjen tőlünk üzenetben.

A személyre szabott ajánlatkéréshez az alábbi adatok megadása szükségesek:

  • vezetéknév;
  • keresztnév;
  • e-mail cím;
  • telefonszám;
  • üzenet.

Az adatkezelés célja személyre szabott ajánlat küldése.

 Adatkezelés jogalapja

Az adatkezelés jogalapja a Rendelet 6. cikk (1) bekezdés a) pontja alapján az Ön hozzájárulása.

Adatkezelés időtartama

Az adatokat a kapcsolatfelvétel lezárulásáig kezeljük.

1.7.   Árajánlat vagy visszahívás kérés érdekében kezelt adatok

Adatkezelési esetkör leírása, az adatkezelés célja és a kezelt adatok köre

Lehetőséget biztosítunk Önnek, hogy termékinformációt, árajánlatot vagy visszahívást kérjen.

Ehhez meg kell adnia az alábbi személyes adatait:

  • név;
  • e-mail cím;
  • telefonszám;
  • üzenet.

Az adatkezelés célja az árajánlat, illetve a visszahívás lehetőségének biztosítása.

 Adatkezelés jogalapja

Az adatkezelés jogalapja a Rendelet 6. cikk (1) bekezdés a) pontja alapján az Ön hozzájárulása.

Adatkezelés időtartama

Az adatait a visszahívásig vagy az árajánlatunk érvényességének végéig kezeljük.

1.8.   Személyre szabott tippek érdekében kezelt adatok

Adatkezelési esetkör leírása, az adatkezelés célja és a kezelt adatok köre

Lehetőséget biztosítunk Önnek, hogy személyre szabott tippeket kapjon tőlünk, valamint, hogy betekintést szerezzen a titkos tudástárunkba, DM üzenetek formájában.

Ehhez meg kell adnia az Ön nevét és e-mail címét.

Az adatkezelés célja a feliratkozók számára személyre szabott tippek küldése.

 Adatkezelés jogalapja

Az adatkezelés jogalapja a Rendelet 6. cikk (1) bekezdés a) pontja alapján az Ön hozzájárulása.

Adatkezelés időtartama

Az adatokat egészen addig kezeljük, amíg Ön nem iratkozik le a DM üzenetekről, a DM üzenetben található leiratkozás linkre kattintva vagy más módon nem kéri adatai törlését.

1.9.   Vélemény írása érdekében kezelt adatok

Adatkezelési esetkör leírása, az adatkezelés célja és a kezelt adatok köre

A Honlapon lehetőséget biztosítunk a termékek értékelésére, véleményezésére. Ehhez az Ön alábbi adatait kell megadnia:

  • név;
  • e-mail cím;
  • üzenet;
  • értékelés.

Az adatkezelés célja a termékekhez kapcsolódó vélemények írásának biztosítása.

 Adatkezelés jogalapja

Az adatkezelés jogalapja a Rendelet 6. cikk (1) bekezdés a) pontja alapján az Ön hozzájárulása.

Adatkezelés időtartama

Az adatokat az Ön hozzájárulásának visszavonásáig kezeljük.

1.10.  A hozzájárulás igazolhatóságával kapcsolatos adatkezelés érdekében kezelt adatok

Adatkezelési esetkör leírása, az adatkezelés célja 

Az űrlap kitöltése során az informatikai rendszer eltárolja a hozzájárulással kapcsolatos informatikai adatokat a későbbi bizonyíthatóság érdekében.

A kezelt adatok köre:

  • név;
  • IP cím.

Adatkezelés jogalapja 

Az adatkezelés jogalapja a Rendelet 7. cikk (1) bekezdése írja elő ezt a kötelezettséget. [Rendelet 6. cikk (1) bekezdés c) pont szerinti adatkezelés.]

Adatkezelés időtartama

A jogszabályi előírások miatt a hozzájárulást később igazolni kell tudni, ezért az adattárolás időtartama az adatkezelés megszűnését követő elévülési ideig kerül tárolásra.

1.11. ’Írjon az Igazgatósnak’ kapcsolatfelvételi űrlap érdekében kezelt adatok

Adatkezelési esetkör leírása, az adatkezelés célja és a kezelt adatok köre

A Honlapon lehetőséget biztosítunk Önnek arra, hogy a vezetőségünk felé írjon üzenetet. Ehhez az Ön alábbi személyes adatait kell megadnia:

  • név;
  • e-mail cím;
  • telefonszám;
  • üzenet.

Az adatkezelés célja a kapcsolatfelvétel biztosítása.

 Adatkezelés jogalapja

Az adatkezelés jogalapja a Rendelet 6. cikk (1) bekezdés a) pontja alapján az Ön hozzájárulása.

Adatkezelés időtartama

Az adatokat a kapcsolatfelvétel lezárulásáig kezeljük.

1.12. ’Legyen viszonteladó Partnerünk’ kapcsolatfelvételi űrlap érdekében kezelt adatok

Adatkezelési esetkör leírása, az adatkezelés célja és a kezelt adatok köre

A Honlapon lehetőséget biztosítunk Önnek arra, hogy a felvegye velünk a kapcsolatot abban az esetben, ha viszonteladó partnerünk szeretne lenni.

Ehhez meg kell adnia a következő adatokat:

  • vezetéknév;
  • keresztnév;
  • név;
  • e-mail cím;
  • telefonszám;
  • üzenet (opcionális).

Az adatkezelés célja a kapcsolatfelvétel biztosítása.

 Adatkezelés jogalapja

Az adatkezelés jogalapja a Rendelet 6. cikk (1) bekezdés a) pontja alapján az Ön hozzájárulása.

Adatkezelés időtartama

Az adatokat a kapcsolatfelvétel lezárulásáig kezeljük.

1.13. ’Jöjjön el hozzánk, várjuk NYÍLT NAPUNK-on’ kapcsolatfelvételi űrlap érdekében kezelt adatok

Adatkezelési esetkör leírása, az adatkezelés célja és a kezelt adatok köre

A Honlapon lehetőséget biztosítunk Önnek arra, hogy ellátogasson hozzánk egy nyílt nap keretében.

A nyílt nap regisztrációhoz között, melyet Google űrlap kitöltésével tehet meg.

Az űrlapon az alábbi személyes adatokat kell megadnia:

  • név;
  • e-mail cím;
  • telefonszám (opcionális).

Az adatkezelés célja a nyílt nap lehetőségének biztosítása, melyhez elengedhetetlen a regisztráció elvégzése.

 Adatkezelés jogalapja

Az adatkezelés jogalapja a Rendelet 6. cikk (1) bekezdés a) pontja alapján az Ön hozzájárulása.

Adatkezelés időtartama

Az adatokat az esemény lezárásáig kezeljük.

1.14. Online Pénztárca érdekében kezelt adatok

Adatkezelési esetkör leírása, az adatkezelés célja és a kezelt adatok köre

Önnek a megrendelése esetén lehetősége van az Online Pénztárca felhasználására, mely esetében növelheti az Online Pénztárcájában lévő összeget, illetve ezeket beválthatja kedvezményekre.

A beváltáshoz az alábbi személyes adatokat kezeljük:

  • teljes név;
  • e-mail cím;
  • rendelés azonosító;
  • rendelés értéke;
  • rendelt termékek.

Ön kifejezetten elfogadja, hogy az adatok átadása után a Online Pénztárca Általános Szerződési Feltételeiben illetve Adatkezelési Nyilatkozatában foglaltak az irányadóak, az átadott adatok kezelésére, (így azok megőrzésére,törlésére is) vonatkozóan.

Adatkezelés jogalapja

Az adatkezelés jogalapja a Rendelet 6. cikk (1) bekezdés b) pontja alapján az Önnel, mint vásárlóval kötött szerződés teljesítése.

A számla esetében a számla kiállítása az Áfa törvény alapján, megőrzése a számvitelről szóló törvény alapján jogi kötelezettség, így a számla esetében az adatkezelés jogalapja a rendelet 6. cikk (1) bekezdés c) pontja.

Az adatok megadása feltétele a szerződéskötésnek, elengedhetetlen a vásárlás teljesítése érdekében.

Adatkezelés időtartama

Adatait a szerződés teljesítését követően a polgári jogi elévülési idő leteltéig (ami 5 év) kezeljük, a számlán szereplő adatokat azonban 8 évig kell megőriznünk a számvitelről szóló törvény előírásai szerint. 

1.15. Szavatossági és jótállási igények kezelése

A szavatossági és jótállási igényeket a 19/2014. (IV. 29.) NGM rendelet szabályai szerint kell eljárnunk, amely meghatározza azt is, hogy miként kell az igényét kezelnünk.

Adatkezelési esetkör leírása, az adatkezelés célja és a kezelt adatok köre

A rendelet alapján a nálunk bejelentett szavatossági vagy jótállási igényéről jegyzőkönyvet vagyunk kötelesek felvenni, amelyben rögzítjük:

  1. az Ön nevét, címét, valamint nyilatkozatát arról, hogy hozzájárul a jegyzőkönyvben rögzített adatainak a rendeletben meghatározottak szerinti kezeléséhez,
  2. az Ön és közöttünk létrejött szerződés keretében eladott ingó dolog megnevezését, vételárát,
  3. a szerződés teljesítésének időpontját,
  4. a hiba bejelentésének időpontját,
  5. a hiba leírását,
  6. szavatossági vagy jótállási igénye alapján az Ön által érvényesíteni kívánt jogot, továbbá
  7. a szavatossági vagy jótállási igény rendezésének módját vagy az igény, illetve az az alapján érvényesíteni kívánt jog elutasításának indokát.
  8. Amennyiben Öntől a megvásárolt terméket átvesszük, erről átvételi elismervényt kell kiállítanunk, amelyen fel kell tüntetni
  9. az Ön nevét és címét,
  10. a dolog azonosításához szükséges adatokat,
  11. a dolog átvételének időpontját, továbbá
  12. azt az időpontot, amikor Ön a kijavított dolgot átveheti.

Az adatkezelés időtartama

A vállalkozás a fogyasztó szavatossági vagy jótállási igényéről felvett jegyzőkönyvet az annak felvételétől számított három évig köteles megőrizni, és azt az ellenőrző hatóság kérésére bemutatni

Az adatkezelés jogalapja

Az adatkezelés jogalapja a 19/2014. (IV. 29.) NGM rendelet [4. § (1) bekezdés és 6. § (1) bekezdés] szerinti jogi kötelezettségeknek való megfelelés [Rendelet 6. cikk (1) bekezdés c) pont szerinti adatkezelés].

1.16. Panaszügyintézés kezelése keretében kezelt adatok 

Adatkezelési esetkör leírása, az adatkezelés célja és a kezelt adatok köre

Amennyiben a vásárolt szolgáltatással kapcsolatos bármilyen ügyintézést végzünk, vagy az Érintett panaszát kezeljük, az ügyintézés során személyes adatok kezelését is megvalósítjuk. 

A panaszügyintézéssel kapcsolatban az Ön nevét, elérhetőségi adatait (e-mail cím, telefonszám, postai cím) és panaszát kezeljük.

Az adatkezelés célja a jogszabályi előírásoknak megfelelő garanciális és panaszügyintézés megvalósítása.

Adatkezelés jogalapja

Az, hogy hozzánk fordul-e panasszal az Ön önkéntes döntése, azonban, ha hozzánk fordul, a fogyasztóvédelemről szóló 1997. évi CLV. törvény 17/A. § (7) bekezdése alapján 3 évig kötelesek vagyunk a panaszt megőrizni, amely miatt az adatkezelés a Rendelet 6. cikk (1) bekezdés c) pontja szerinti jogi kötelezettségen alapuló adatkezelés lesz.

Adatkezelés időtartama

A fogyasztóvédelmi törvény alapján az adatokat a panaszügyintézést követő 3 évig kell megőriznünk.

2.       Adatfeldolgozók 

Az adatok kezelése során adatfeldolgozóként vesszük igénybe:

Miért kezel adatot: Weboldalt üzemeltető cég, webáruházat fejlesztő cég
Név: UNAS Online Kft.
Székhely: 9400 Sopron, Kőszegi út 14.
Bejegyző bíróság: Fővárosi Törvényszék Cégbírósága
Adószám: HU 14020362
E-mail: unas@unas.hu

Miért kezel adatot: Weboldal statisztikai adatok gyűjtése, remarketing
Név: Google Inc.
Székhely: 1600 Amphitheatre Parkway, Mountain View, CA 94043, USA
Telefonszám: +1 650 253 0000
Kapcsolat: https://www.google.com/intl/hu/contact/

Miért kezel adatot: Weboldal statisztikai adatok gyűjtése, remarketing
Név: Facebook Ireland Limited - Facebook Ireland Ltd
Székhely: Hanover Reach, 5-7 Hanover Quay, Dublin 2, Ireland
Telefonszám: +1 650 543 4800
Kapcsolat: https://www.facebook.com/help/contact/173545232710000

Miért kezel adatot: A levélküldő rendszert üzemeltető cég
Név: Wanadis Kft., Maileon
Székhely: 1112 Budapest, Budaörsi út 153.
Bejegyző bíróság: Fővárosi Törvényszék Cégbírósága
Adószám: HU 14020362
Telefonszám: 06-30/382-1606
E-mail: https://maileon.hu/kapcsolat

Miért kezel adatot: A Honlapon elérhető chat funkciót üzemeltető cég
Név: Smartsupp.com s.r.o.
Székhely: Šumavská 524/31 Brno - Veveří, 602 00 Czech Republic
E-mail: support@smartsupp.com

Miért kezel adatot: Áruszállítást végző cég
Név: Magyar Posta Zrt. (MPL)
Székhely: 1138 Budapest, Dunavirág utca 2-6.
E-mail: ugyfelszolgalat@posta.hu

3.       Cookie adatkezelés 

A Honlap egyes részei az Érintett azonosításának érdekében kisméretű adatfájlokat (a továbbiakban: cookie) használnak. A Honlap látogatásával és annak egyes funkciói használatával Érintett hozzájárulását adja ahhoz, hogy az említett cookie-k az Érintett számítógépén tárolódjanak és ahhoz adatkezelő hozzáférhessen.

Érintett a böngészőprogram segítségével beállíthatja és meggátolhatja a cookie-kal kapcsolatos tevékenységet. Felhívjuk azonban figyelmét arra, hogy ez utóbbi esetben, a cookie-k használata nélkül előfordulhat, hogy nem lesz képes használni a Honlap minden szolgáltatását.

A Szolgáltató technikai közreműködőként biztosíthatja, hogy a honlapok látogatása során a Szolgáltatóval együttműködő harmadik személyek, különösen a Google Inc. cookie-k segítségével tárolják, ha az Érintett korábban már látogatást tett a Szolgáltató Honlapján és ez alapján hirdetést jeleníthetnek meg az Érintettnek. 

A cookie-t Érintett is képes törölni saját számítógépéről, illetve beállíthatja böngészőjét, hogy a cookie-k alkalmazását tiltsa. Ezen túlmenően a Google biztosítja, hogy a felhasználó a Google által megjelenített hirdetések kikapcsolására szolgáló oldalon (http://www.google.hu/policies/technologies/ads/) letilthatja a Google által elhelyezett cookie-kat. A cookie-k alkalmazásának tiltásával, törlésével a honlapok használata kényelmetlenebbé válhat az Érintett számára.

Mik azok a sütik és hogyan kezeljük őket?

A sütik (cookie-k) olyan kisméretű adatfájlok (továbbiakban: sütik), amelyek a Honlapon keresztül a Honlap használatával kerülnek az Érintett számítógépére úgy, hogy azokat az Érintett internetes böngészője menti le és tárolja el.

A sütik általános feladatai:

  • információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről;
  • megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek pl. online tranzakciók igénybevételekor, így nem kell újra begépelni őket;
  • megkönnyítik a Honlap használatát;
  • minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

A testre szabott kiszolgálás érdekében a felhasználó számítógépén kis adatcsomagot, ún. sütit (cookie) helyez el és a későbbi látogatás során olvas vissza. Ha a böngésző visszaküld egy korábban elmentett sütit, a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A leggyakrabban használt internetes böngészők (Chrome, Firefox, Edge, Explorer, Opera, Safari, stb.) többsége alapbeállításként elfogadja és engedélyezi a sütik letöltését és használatát, az viszont már Érintettől függ, hogy a böngésző beállításainak módosításával ezeket visszautasítja vagy letiltja, illetve Érintett a már a számítógépen lévő eltárolt sütiket is tudja törölni.

A Honlapon az alábbi cookie-kat használjuk:

Működéshez elengedhetetlenül szükséges cookie-k:

Cookie neve

Cookie célja

Élettartam

CONSENT

A cookie-k adatkezelésére vonatkozó hozzájárulást rögzíti és tárolja.

2 év.

laravel_session

Ezt a cookie-t a weboldal tartalmának és a weboldal feltöltésekor/megújításakor használja a webhely tulajdonosa.

1 év.

SESS#

Ez a süti megőrzi a felhasználó állapotát az oldalkérések között.

Munkamenet végéig.

test_cookie

Annak ellenőrzésére szolgáló cookie, hogy a felhasználó böngészője támogatja-e a weboldalon használt cookie-kat.

1 nap.

XSRF-TOKEN

Ez a cookie biztosítja a látogató böngészési biztonságát azáltal, hogy megakadályozza a webhelyek közötti kéréshamisítást.

1 év.

Preferenciális cookie-k:

Cookie neve

Cookie célja

Élettartam

ssupp.vid

A weboldal chat funkciójának működéséhez szükséges cookie.

6 hónap.

 

Statisztikai célú cookie-k:

Cookie neve

Cookie célja

Élettartam

_ga

Egyedi azonosítást rögzít, amely statisztikai adatok generálására szolgál arról, hogy a látogató hogyan használja a weboldalt.

2 év.

_gat

A kérések százalékos arányának korlátozására szolgál

1 nap.

_gd#

A felhasználók megkülönböztetésére szolgáló analitikai cookie.

Munkamenet végéig.

_gid

Egyedi azonosítást rögzít, amely statisztikai adatok generálására szolgál arról, hogy a látogató hogyan használja a webhelyet.

1 nap.

_hjAbsoluteSessionInProgress

Ez a cookie arra szolgál, hogy megszámolja, hányszor látogatták meg a weboldalt a különböző látogatók.

1 nap.

_hjFirstSeen

Ez a cookie annak meghatározására szolgál, hogy a látogató korábban járt-e a weboldalon vagy új látogató.

1 nap.

_hjSession_#

Ez a cookie statisztikai adatokat gyűjt a látogató webhelylátogatásairól.

1 nap.

_hjSessionUser_#

Ez a cookie statisztikai adatokat gyűjt a látogató webhelylátogatásairól.

1 év.

_hjTLDTest

Ez a cookie statisztikai adatokat regisztrál a felhasználók webhelyen való viselkedéséről.

Munkamenet végéig.

f0189a22486d#

GDRP megfelelőségi célú cookie.

Munkamenet végéig.

ssupp.visits

Ez a cookie azonosítja a látogató által utoljára meglátogatott oldalt. Ezt arra használjuk, hogy a chat funkciót fejleszteni tudjuk.

6 hónap.

Marketing cookie-k:

Cookie neve

Cookie célja

Élettartam

_fbp

Ezt a cookie-t a Facebook használja, hogy hirdetési termékeket nyújtson egy harmadik fél számára (pl. valós idejű hirdetések).

3 hónap.

_gcl_au

Ezt a cookie-t a Google AdSense használja arra, hogy kísérletezzen a hirdetési hatékonysággal a szolgáltatásaikat használó webhelyeken.

3 hónap.

ads/ga-audiences

Ezt a cookie-t a Google AdWords használja arra, hogy újból bevonja azokat a látogatókat, akik a látogatók a webhelyeken való online viselkedésük alapján nagyobb eséllyel válnak vásárlókká.

Munkamenet végéig.

fr

Ezt a cookie-t a Facebook egy sor hirdetési termék szállítására használja, például valós idejű ajánlattételre harmadik fél hirdetőtől.

3 hónap.

IDE

Ezt a cookie-t a Google DoubleClick használja, miután megtekintette vagy rákattintott az egyik hirdető hirdetésére annak érdekében, hogy mérje a hirdetés hatékonyságát és célzott hirdetéseket jelenítsen meg a felhasználónak.

1 év.

pagead/1p-user-list/#

Ez a cookie nyomon követi, hogy a felhasználó érdeklődést mutatott-e bizonyos termékek iránt a webhelyeken és észleli, hogy a felhasználó hogyan navigál a webhelyek között.

Munkamenet végéig.

PAPVisitorId

Ez a cookie a látogatók azonosítására szolgál.

1 év.

SL_C_23361dd035530_KEY

Ez a cookie statisztikai adatokat gyűjt a felhasználó weboldallátogatásával kapcsolatban, mint például a látogatások száma, átlagos idő.

13 hónap.

SL_L_23361dd035530_KEY

Ez a cookie statisztikai adatokat gyűjt a felhasználó weboldallátogatásával kapcsolatban, mint például a látogatások száma, átlagos idő.

Folyamatos.

tr

Ezt a cookie-t a Facebook egy sor hirdetési termék szállítására használja, például valós idejű ajánlattételre harmadik fél hirdetőtől.

Munkamenet végéig.

VISITOR_INFO1_LIVE

Ez a cookie megpróbálja megbecsülni a felhasználók sávszélességét az integrált Youtube-videók oldalain.

179 nap.

YSC

Ez a cookie egyedi azonosítót regisztrál, hogy statisztikákat tároljon a YouTube által a felhasználó által megtekintett videókról.

Munkamenet végéig.

yt.innertube::nextId

Ez a cookie egyedi azonosítót regisztrál, hogy statisztikákat készítsen arról, hogy a felhasználó milyen YouTube videókat látott.

Folyamatos.

yt.innertube::requests

Ez a cookie egyedi azonosítót regisztrál, hogy statisztikákat készítsen arról, hogy a felhasználó milyen YouTube videókat látott.

Folyamatos.

ytidb::LAST_RESULT_ENTRY_KEY

Ez a cookie tárolja a felhasználó videó lejátszási beállításait a beágyazott YouTube videó használatával.

Folyamatos.

yt-remote-cast-available

Ez a cookie tárolja a felhasználó videó lejátszási beállításait a beágyazott YouTube videó használatával.

Munkamenet végéig.

yt-remote-cast-installed

Ez a cookie tárolja a felhasználó beágyazott YouTube videó lejátszási preferenciáit.

Munkamenet végéig.

yt-remote-connected-devices

Ez a cookie tárolja a felhasználó beágyazott YouTube videó lejátszási preferenciáit.

Folyamatos.

yt-remote-device-id

Ez a cookie tárolja a felhasználó beágyazott YouTube videó lejátszási preferenciáit.

Folyamatos.

yt-remote-fast-check-period

Ez a cookie tárolja a felhasználó beágyazott YouTube videó lejátszási preferenciáit.

Munkamenet végéig.

yt-remote-session-app

Ez a cookie tárolja a felhasználó beágyazott YouTube videó lejátszási preferenciáit.

Munkamenet végéig.

yt-remote-session-name

Ez a cookie tárolja a felhasználó beágyazott YouTube videó lejátszási preferenciáit.

Munkamenet végéig.

 

A sütik használatáról az egyes böngészők „súgó” menüpontja nyújt bővebb tájékoztatást.

Sütik kikapcsolása az egyes böngészők esetében:

4.       Az Érintett jogai az adatkezeléssel kapcsolatban 

Az adatkezelés időtartamán belül Önt a Rendelet előírásai szerint az alábbi jogok illetik meg:

  • személyes adatokhoz és az adatkezeléssel kapcsolatos információkhoz való hozzáférés,
  • helyesbítéshez való jog,
  • adatkezelés korlátozása,
  • törléshez való jog,
  • hordozhatósághoz való jog,
  • tiltakozáshoz való jog,
  • hozzájárulás visszavonási joga.

Amennyiben Ön jogaival élni kíván, az az Ön azonosításával jár együtt, valamint Önnel szükségszerűen kommunikálnunk kell. Ezért az azonosítás érdekében személyes adatok megadására lesz szükség (de az azonosítás csak olyan adaton alapulhat, amelyet egyébként is kezelünk Önről), valamint az e-mail fiókunkban elérhetőek lesznek az Ön adatkezeléssel kapcsolatos panasza a jelen tájékoztatóban, a panaszokkal kapcsolatban megjelölt időtartamon belül.

Az adatkezeléssel kapcsolatos panaszokat legkésőbb 30 napon belül válaszoljuk meg.

4.1.   A hozzájárulás visszavonásának joga

Ön bármikor jogosult az adatkezeléshez adott hozzájárulást visszavonni, ilyen esetben a megadott adatokat rendszereinkből töröljük.

4.2.   A személyes adatokhoz és információkhoz való hozzáférés

Ön jogosult arra, hogy visszajelzést kapjon arra vonatkozóan, hogy személyes adatainak kezelése folyamatban van-e, és ha adatkezelés folyamatban van, jogosult arra, hogy:

  • a kezelt személyes adatokhoz hozzáférést kapjon és
  • a következő információkról tájékoztassuk:
    • az adatkezelés céljai;
    • az Önről kezelt személyes adatok kategóriái;
    • információ azon címzettekről vagy címzettek kategóriáiról, akikkel, illetve amelyekkel a személyes adatokat közöltük vagy közölni fogjuk;
    • a személyes adatok tárolásának tervezett időtartama, vagy ha ez nem lehetséges, ezen időtartam meghatározásának szempontjai;
    • az Ön azon joga, hogy kérelmezheti az Önre vonatkozó személyes adatok helyesbítését, törlését vagy kezelésének korlátozását, és jogos érdeken alapuló adatkezelés esetén tiltakozhat az ilyen személyes adatok kezelése ellen;
    • a felügyeleti hatósághoz címzett panasz benyújtásának joga;
    • ha az adatokat nem Öntől gyűjtötték be, a forrásukra vonatkozó minden elérhető információ;
    • az automatizált döntéshozatal tényéről (ha alkalmazott ilyen eljárás), ideértve a profilalkotást is, valamint legalább ezekben az esetekben az alkalmazott logikára és arra vonatkozóan érthető információkat, hogy az ilyen adatkezelés milyen jelentőséggel, és Önre nézve milyen várható következményekkel bír.

A jog gyakorlásának célja az adatkezelés jogszerűségének megállapítására és ellenőrzésére irányulhat, ezért többszöri tájékoztatás kérés esetén méltányos költségtérítést számolhatunk fel a tájékoztatás teljesítéséért cserébe.

A személyes adatokhoz való hozzáférést úgy biztosítjuk, hogy az Ön azonosítását követően e-mailben juttatjuk el Önhöz a kezelt személyes adatokat és az információkat.

Kérjük, hogy kérelmében jelölje meg, hogy a személyes adatokhoz kér hozzáférést, vagy az adatkezeléssel kapcsolatos információkat kéri.

4.3.   Helyesbítéshez való jog

Ön jogosult arra, hogy kérésére késedelem nélkül helyesbítsük az Önre vonatkozó pontatlan személyes adatokat.

4.4.   Adatkezelés korlátozásához való jog

Ön jogosult arra, hogy kérésére korlátozzuk az adatkezelést, ha az alábbiak valamelyike teljesül:

  • Ön vitatja a személyes adatok pontosságát, ez esetben a korlátozás arra az időtartamra vonatkozik, amely lehetővé teszi, hogy ellenőrizzük a személyes adatok pontosságát, ha az ellenőrzésre nincs szükség, akkor korlátozást sem alkalmazunk;
  • az adatkezelés jogellenes, és Ön ellenzi az adatok törlését, és ehelyett kéri azok felhasználásának korlátozását;
  • már nincs szükségünk a személyes adatokra a megjelölt adatkezelés céljából, de Ön igényli azokat jogi igények előterjesztéséhez, érvényesítéséhez vagy védelméhez; vagy
  • Ön tiltakozott az adatkezelés ellen, de jogos érdekünk is megalapozhatja az adatkezelést, ez esetben amíg megállapításra nem kerül, hogy jogos indokaink elsőbbséget élveznek-e az Ön jogos indokaival szemben, az adatkezelést korlátozni kell.

Ha az adatkezelés korlátozás alá esik, az ilyen személyes adatokat a tárolás kivételével csak az Ön hozzájárulásával, vagy jogi igények előterjesztéséhez, érvényesítéséhez vagy védelméhez, vagy más természetes vagy jogi személy jogainak védelme érdekében, vagy az Unió, illetve valamely tagállam fontos közérdekéből lehet kezelni.

Az adatkezelés korlátozásának feloldásáról előzetesen (legalább a korlátozás feloldását megelőző 3 munkanappal) tájékoztatjuk Önt.

4.5.   Törléshez - elfeledtetéshez való jog

Ön jogosult arra, hogy indokolatlan késedelem nélkül töröljük az Önre vonatkozó személyes adatokat, ha az alábbi indokok valamelyike fennáll:

  • a személyes adatokra már nincs szükség abból a célból, amelyből azokat gyűjtöttük vagy kezeltük;
  • Ön visszavonja hozzájárulását és az adatkezelésnek nincs más jogalapja;
  • Ön tiltakozik a jogos érdeken alapuló adatkezelés ellen, és nincs elsőbbséget élvező jogszerű ok (azaz jogos érdek) az adatkezelésre;
  • a személyes adatokat jogellenesen kezeltük és ez a panasz alapján megállapítást nyert;
  • a személyes adatokat a ránk alkalmazandó uniós vagy tagállami jogban előírt jogi kötelezettség teljesítéséhez törölni kell.

Ha bármely jogszerű oknál fogva nyilvánosságra hoztuk az Önről kezelt személyes adatot, és bármely fent megjelölt okból törölni vagyunk kötelesek azt, az elérhető technológia és a megvalósítás költségeinek figyelembevételével megtesszük az észszerűen elvárható lépéseket – ideértve technikai intézkedéseket – annak érdekében, hogy tájékoztassuk az adatokat kezelő más adatkezelőket, hogy Ön kérelmezte a szóban forgó személyes adatokra mutató linkek vagy e személyes adatok másolatának, illetve másodpéldányának törlését. Főszabályként az Ön személyes adatait nem hozzuk nyilvánosságra.

A törlés nem alkalmazandó, amennyiben az adatkezelés szükséges:

  • a véleménynyilvánítás szabadságához és a tájékozódáshoz való jog gyakorlása céljából;
  • a személyes adatok kezelését előíró, a ránk alkalmazandó uniós vagy tagállami jog szerinti kötelezettség teljesítése (ilyen eset a számlázás keretében megvalósuló adatkezelés, mivel a számla megőrzését jogszabály írja elő), illetve közérdekből vagy az adatkezelőre ruházott közhatalmi jogosítvány gyakorlása keretében végzett feladat végrehajtása céljából;
  • jogi igények előterjesztéséhez, érvényesítéséhez, illetve védelméhez (pl.: ha Ön felé követelésünk áll fenn és azt még nem teljesítette, vagy fogyasztói, adatkezelési panasz intézése van folyamatban).

4.6.   Tiltakozáshoz való jog

Ön jogosult arra, hogy a saját helyzetével kapcsolatos okokból bármikor tiltakozzon személyes adatainak jogos érdeken alapuló kezelése ellen. Ebben az esetben a személyes adatokat nem kezelhetjük tovább, kivéve, ha az bizonyítjuk, hogy az adatkezelést olyan kényszerítő erejű jogos okok indokolják, amelyek elsőbbséget élveznek az Ön érdekeivel, jogaival és szabadságaival szemben, vagy amelyek jogi igények előterjesztéséhez, érvényesítéséhez vagy védelméhez kapcsolódnak.

4.7.   Hordozhatósághoz való jog

Amennyiben az adatkezelés szerződés teljesítéséhez szükséges, vagy az adatkezelés az Ön önkéntes hozzájárulásán alapul, Önnek joga van arra, hogy kérje, hogy az Ön által a részünkre megadott adatokat gépileg értelmezhető formában megkapja, amit xml, JSON, vagy csv formátumban bocsátunk az Ön rendelkezésére, ha ez technikailag megvalósítható, akkor kérheti, hogy az adatokat ebben a formában más adatkezelő számára továbbítsuk.

4.8.   Jogorvoslati lehetőségek

Amennyiben Ön szerint megsértettük valamely, az adatkezelésre vonatkozó törvényi rendelkezést, vagy nem teljesítettük valamely kérelmét, akkor vélelmezett jogellenes adatkezelés megszüntetése érdekében a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság vizsgálati eljárását kezdeményezheti (levelezési cím: 1363 Budapest, Pf.: 9., e-mail: ugyfelszolgalat@naih.hu).

Tájékoztatjuk emellett arról is, hogy polgári pert is indíthat bíróság előtt. 

5.       Adatbiztonság

Az informatikai rendszerek működtetése során a szükséges jogosultságkezelési, belső szervezési és technikai megoldások biztosítjuk, hogy adatai illetéktelen személyek birtokába ne juthasson, illetéktelen személyek az adatokat ne tudják törölni, kimenteni a rendszerből, vagy módosítani. Az adatvédelmi és adatbiztonsági követelményeket érvényre juttatjuk adatfeldolgozóinkkal szemben is.

Az esetleges adatvédelmi incidensekről nyilvántartást vezetünk, amennyiben szükséges, a felmerülő incidensekről tájékoztatjuk Önt.

6.       Egyéb rendelkezések

Fenntartjuk a jogot, hogy jelen adatkezelési tájékoztatót az adatkezelés célját és jogalapját nem érintő módon módosítsuk.

Amennyiben azonban a gyűjtött adatokkal kapcsolatban a gyűjtésük céljától eltérő célból további adatkezelést kívánunk végezni a további adatkezelést megelőzően tájékoztatjuk Önt az adatkezelés céljáról és az alábbi információkról:

  • a személyes adatok tárolásának időtartamáról, vagy ha ez nem lehetséges, akkor az időtartam meghatározásának szempontjairól;
  • azon jogáról, hogy kérelmezheti az Önre vonatkozó személyes adatokhoz való hozzáférést, azok helyesbítését, törlését vagy kezelésének korlátozását, és jogos érdeken alapuló adatkezelés esetén tiltakozhat a személyes adatok kezelése ellen, valamint a hozzájáruláson, vagy szerződéses kapcsolaton alapuló adatkezelés esetén kérheti az adathordozhatósághoz való jog biztosítását;
  • hozzájáruláson alapuló adatkezelés esetén arról, hogy a hozzájárulást Ön bármikor visszavonhatja;
  • a felügyeleti hatósághoz címzett panasz benyújtásának jogáról;
  • arról, hogy a személyes adat szolgáltatása jogszabályon vagy szerződéses kötelezettségen alapul vagy szerződés kötésének előfeltétele-e, valamint, hogy az Ön köteles-e a személyes adatokat megadni továbbá, hogy milyen lehetséges következményeikkel járhat az adatszolgáltatás elmaradása;
  • az automatizált döntéshozatal tényéről (ha alkalmazott ilyen eljárás), ideértve a profilalkotást is, valamint legalább ezekben az esetekben az alkalmazott logikára és arra vonatkozóan érthető információkat, hogy az ilyen adatkezelés milyen jelentőséggel, és Önre nézve milyen várható következményekkel bír.

Az adatkezelés csak ezt követően kezdődhető meg, amennyiben az adatkezelés jogalapja hozzájárulás, az adatkezeléshez a tájékoztatáson felül Önnek hozzá is kell járulnia.

Jelen Adatkezelési Tájékoztató 2022.04.06. napjától érvényes.